Φόβος και τρόμος για επιχειρήσεις –κυρίως στη Δυτική Αττική- είχαν γίνει τα μέλη συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) και εμπλέκονται σε κλοπές χρηματοκιβωτίων, αλλά και διαρρήξεις ATM. Η ΕΛ.ΑΣ., μετά από αστυνομική επιχείρηση, προχώρησε σε 3 συλλήψεις, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο, με 2 επίσης μέλη της συμμορίας να είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας.

Σε βίντεο που εξασφάλισε το Newsbeast φαίνονται τέσσερα μέλη της συμμορίας, μαυροφορεμένα και με κουκούλες, να εισβάλουν σε χώρο γραφείων εταιρείας, να τον ψάχνουν εξονυχιστικά και με λοστό να «ξηλώνουν» το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο. Πρόκειται για βίντεο χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης συμμορίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Παλαιό Φάληρο, Ωραιόκαστρο και Διαβατά Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα που εκδόθηκαν δυνάμει σχηματισθείσας δικογραφίας για -κατά περίπτωση- σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απείθεια, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τα μέσα του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών χρηματοκιβωτίων και ATM σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα, ενώ στόχος τους ήταν κυρίως καταστήματα και χώροι στα οποία υπήρχαν εγκατεστημένα ΑΤΜ και χρηματοκιβώτια.

Ένας εκ των δραστών που είχε το ρόλο της μεταφοράς του εξοπλισμού, όταν εντόπιζαν το χρηματοκιβώτιο, προσέγγιζε το σημείο και με τη χρήση του ανωτέρω εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού αποκολλούσε το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από τη σταθερή του βάση. Όσον αφορά τα ΑΤΜ, αφού διαρρήγνυαν τα σταθερά σημεία του χρηματοκιβωτίου με χρήση οξυγονοκόλλησης ή τροχού, τοποθετούσαν τον ηλεκτρικό-υδραυλικό διαστολέα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 160.000 ευρώ, ενώ όλοι οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων αδικημάτων.