Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε πριν λίγο η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στον Κορυδαλλό. Οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν πως παραβιάζεται η δημοσιότητα της δίκης γιατί δεν επιτρέπεται η απρόσκοπτη είσοδος των φίλων και συντρόφων τους στην αίθουσα, αφού στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, κατά την είσοδο στην αίθουσα καταγράφονται τα στοιχεία όλων των παρευρισκομένων.
«Δεν θα συνεισφέρουμε στο φακέλωμα της αντιτρομοκρατικής» είπαν ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων και απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από την αίθουσα, ενώ δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν εκβιάζεται το δικαστήριο Απηύθυνε έκκληση στους συνηγόρους να συνδράμουν στην ομαλή διαδικασία. Εκείνοι αντέτειναν ότι πρώτα πρέπει να τους ακούσει και όχι να διατάζεται η αποβολή κατηγορουμένων. Η συνεδρίαση διεκόπη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Νωρίτερα, σημειώθηκε μικρή ένταση όταν η μητέρα του κατηγορούμενου Παναγιώτη Μασούρα πέρασε από τα εξονυχιστικά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μπει στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη. Η μητέρα του κατηγορούμενου αντέδρασε, λέγοντας «μα δεν είναι δυνατόν να ζητάτε να καταγραφούν τα στοιχεία των γονέων». Ερωτηθείσα δε από φίλους των κατηγορουμένων για το αν είναι καλά, απάντησε: «Εγώ και το παιδί μου είμαστε καλά, όσο μπορούμε να είμαστε».
Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας μετά τις απειλές που περιελάμβανε η προκήρυξη της οργάνωσης για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Μάλιστα, έχει λάβει ειδικά μέτρα για τη μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου.
Στο μεταξύ, σήμερα απολογούνται στον ανακριτή και οι τέσσερις συλληφθέντες του Βύρωνα, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία, ετοίμαζαν σειρά επιθέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης πριν την έναρξη της δίκης των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Διαβάστε το διάλογο που εκτυλίχθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των “συντρόφων τους”.
Μασούρας: «Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε».
Η πρόεδρος του απάντησε: «Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας».
Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που… σηκωθείτε πάμε να φύγουμε» (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).
Πρόεδρος: Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας.
Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: “Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς”.
Πρόεδρος: «Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα».
Χατζημιχελάκης: «Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα». Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά με ελέγχους σε όποιον εισέρχεται αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια και ισχυρότατη αστυνομική δύναμη.