Το άγριο νιάτο της Ιντιάνα που θα αποσπούσε τρία βραβεία πολυτιμότερου παίκτη πρωταθλήματος και άλλους τρεις τίτλους NBA στα 13 χρόνια που θα περνούσε στους Μπόστον Σέλτικς έμελλε να γίνει ένας μύθος του αμερικανικού αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ και να χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος λευκός που πέρασε ποτέ από τα παρκέ. Το δίμετρο αυτό παλικάρι που ήθελε μικρός να γίνει σκακιστής άρχισε να παίζει μπάσκετ χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ξεθέωσε όμως τον εαυτό του στις προπονήσεις, κυνηγούσε κάθε χαμένη μπαλιά και έπαιζε πάντα με το μυαλό του, έχοντας τελικά αντίπαλο μόνο τον κακό εαυτό του! Κι όλα αυτά από ένα παιδί με ατσούμπαλο στιλ, έναν αληθινό κρεμανταλά, που έκανε ωστόσο όλες αυτές τις απονενοημένες πάσες και τα σουτ να μοιάζουν τόσο σωστά και συγχρονισμένα λες και ήταν στην εντέλεια υπολογισμένα. Λένε συχνά ότι ο Μπερντ δεν γεννήθηκε με τη μπασκετική μαγεία ενός Τζόρνταν ή ενός Τζόνσον, είχε όμως πάντα το πελώριο μυαλό του να αντισταθμίζει τα κενά αλλά και τη σκληρή δουλειά του μέχρι να φτάσει στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου. Ο Λάρι δεν πηδούσε ψηλά, δεν έτρεχε γρήγορα και δεν ήταν εντυπωσιακός, ήταν όμως ουσιαστικότατος και ήξερε καντάρια μπάσκετ. Και έγινε φυσικά τόσο καλός που ο μπασκετικός θρύλος τον θέλει να ενημερώνει τον προσωπικό του αντίπαλο για τον τρόπο με τον οποίο θα σκόραρε, κάτι που έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα γινόταν έτσι ακριβώς όπως τον είχε προειδοποιήσει! Όπως είπε ο Χόρας Γκραντ, που βρέθηκε αντίπαλος του Λάρι σε ένα παιχνίδι και του υποσχέθηκε πως δεν θα σκοράρει ούτε πόντο. Ο Μπερντ τον κοίταξε αδιάφορα και του εξήγησε τι είχε σκοπό να κάνει: «Θα κάνω προσποίηση αριστερά και θα σουτάρω με το δεξί» του έλεγε και αυτό ακριβώς έκανε! Σουτέρ φονικός, εξίσου απίστευτος τριποντέρ, σταμάτησε να κατακτά διαγωνισμούς τριπόντων επειδή βαρέθηκε απλώς να παίρνει μέρος. Κι όμως, παρά τη φήμη και τις ικανότητές του ήταν πάντα αντιστάρ, ένας αγέλαστος ξανθός γίγαντας από την Ιντιάνα που βουτούσε πρώτος για την μπάλα και προέβλεπε μαγικά τις φάσεις. Ο Λάρι Μπερντ ήταν το αμερικανικό μπάσκετ με σάρκα και οστά, ένα σωστό ίνδαλμα του παρκέ που ακόμα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος λευκός μπασκετμπολίστας που κόσμησε ποτέ το ΝΒΑ. Εμείς στην Ελλάδα τον ξέρουμε βέβαια και από ένα άλλο, άσχετο με τη σπουδαία καριέρα του, γεγονός, όταν άφησε έξω από τα draft των Σέλτικς τον βασιλιά των ελληνικών παρκέ, Νίκο Γκάλη. Οι Σέλτικς επέλεξαν τον τρίτο σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, Νίκο Γεωργαλή, στα draft του 1979, η θέση του ήταν ωστόσο κάτω από του Μπερντ, που πήρε τελικά το πολυπόθητο συμβόλαιο. «Με επέλεξαν οι Μπόστον Σέλτικς, αλλά ήμουν κάτω από τον Λάρι Μπερντ. Διάλεξαν αυτόν», είπε αργότερα ο Γκάλης για το γεγονός που του στέρησε την πορεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου…
Πρώτα χρόνια
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δυο θρύλοι θα έρχονταν αντιμέτωποι στις μυθικών διαστάσεων μονομαχίες τους, που πυροδότησαν μια κόντρα αλλά και μια φιλία που θα κρατούσε για το σύνολο των καριέρων τους. Ο Τζόνσον και οι Spartans του θριάμβευσαν μεν εκείνη τη χρονιά, ο Λάρι άφησε ωστόσο το Indiana State ως ο πέμπτος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, αποσπώντας και τρία βραβεία στην πορεία (USBWA College Player of the Year Award, Naismith Award και Wooden Award).
Ο Μπερντ βρυχάται στο NBA
Ο Λάρι τιμά και με το παραπάνω βέβαια το συμβόλαιο-ρεκόρ του κατά την πρώτη αυτή χρονιά του στα μεγάλα σαλόνια του αμερικανικού μπάσκετ, σκοράροντας 21,3 πόντους κατά μέσο όρο και ολοκληρώνοντας τη χρονιά 1979-1980 με τον τίτλο του Rookie of the Year!
Πριν από το ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς του, οι Σέλτικς αποκτούν τον σέντερ Ρόμπερτ Πάρις αλλά και τον Κέβιν ΜακΧέιλ, δημιουργώντας έτσι τη θρυλική τριάδα που θα έστελνε την ομάδα στην απόλυτη κορυφή.
Παρέα με τον Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος έκανε επίσης το 1979 την εμφάνισή του στους Λος Άντζελες Λέικερς, ο Μπερντ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την αναζωογόνηση του αμερικανικού πρωταθλήματος κατά τη δεκαετία του 1980, όταν οι Σέλτικς και οι Λέικερς κυριάρχησαν στο άθλημα και έγραψαν αμφότερες τις δικές τους χρυσές σελίδες στην ιστορία του NBA. Ο Μπερντ μετά τη δεύτερη χρονιά του ήταν ήδη γνωστός για την ασίγαστη άμυνά του και την ακόρεστη δίψα του στο σκοράρισμα, αν και ήταν σαφές σε όλους ότι ήταν ιδιαιτέρως αργός. Έπαιζε όμως με πολύ μυαλό και προγραμματισμό διαβάζοντας εκ των προτέρων τη φάση, κι έτσι έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο εντός γηπέδου. Επίσης, η συγκέντρωσή του δεν είχε όμοιό της και ο Λάρι θα γινόταν γνωστός ως ο πιο ταγμένος και αποφασιστικός παίκτης του αμερικανικού πρωταθλήματος.
Τότε, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Λάρι Μπερντ ανακοινώνει το τέλος της ξακουστής του καριέρας. Το ημερολόγιο έγραφε 18 Αυγούστου 1992 όταν κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία σταδιοδρομία στα παρκέ με εντυπωσιακότατα στατιστικά 24,6 πόντων και 10 ριμπάουντ ανά ματς.
Νέα καριέρα ως προπονητής και πρόεδρος
Όχι ότι θα σταματούσε φυσικά την εμπλοκή του με το μπάσκετ, καθώς το 2003 θα επιστρέψει στους Ιντιάνα Πέισερς ως πρόεδρος των μπασκετικών δραστηριοτήτων. Όταν στο τέλος της σεζόν 2011-2012 θα χριστεί Στέλεχος της Χρονιάς, θα γίνει ο μόνος άνθρωπος του NBA που βραβεύτηκε ποτέ με τους τίτλους του Πολυτιμότερου Παίκτη, Προπονητή και Στελέχους της Χρονιάς!Και βέβαια παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε την εκ νέου αποχώρησή του από το επαγγελματικό μπάσκετ στα τέλη του 2012, το καλοκαίρι του 2013 επέστρεψε ως πρόεδρος των Πέισερς.
Προσφάτως, ο Μπερντ αποκάλυψε σε μια συγκλονιστική συνέντευξή του ότι προετοιμάζεται για τον θάνατό του. Στα 60 του χρόνια πια, νιώθει ότι δεν έχει πολλά ψωμιά ακόμα, καθώς οι αρρυθμίες έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους. Ο Λάρι Μπερντ έμαθε να ζει με το πρόβλημα της διογκωμένης καρδιάς του ήδη από τις μέρες της δόξας του. Το 1998 μάλιστα λίγο έλειψε να σβήσει στο γήπεδο στους τελικούς των Πέισερς με τους Μπουλς: «Έχω πει στη γυναίκα μου να είναι έτοιμη. Δεν υπάρχουν πολλοί ψηλοί στο ΝΒΑ, πάνω από τα 2,10, που να έφτασαν τα 75 χρόνια ζωής. Εκείνη το μισεί, αλλά έτσι είναι. Πάντως δεν ξαγρυπνώ τα βράδια. Αν είναι να γίνει, θα γίνει». Ο Μπερντ παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του το 1989 και υιοθέτησε δύο παιδιά, ενώ από τον πρώτο του γάμο έχει και μια βιολογική κόρη.