Το Σεπτέμβριο του 2019, ο δήμος Καλαμάτας επέβαλλε πρόστιμο 500 ευρώ στο ΚΚΕ (μ-λ) για παράνομη αφισοκόλληση στην πόλη. Το πρόστιμο, όμως, το έστειλε στα κεντρικά γραφεία του Μ-Λ ΚΚΕ. Ποιες είναι οι διαφορές των δύο κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς; Γιατί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το ΚΚΕ (μ-λ) το ψήφισαν 12.773 πολίτες και το Μ-Λ ΚΚΕ, 3.924;
Για να κατανοήσουμε την ιστορία των εν λόγω μαρξιστικών λενινιστικών κομμάτων Ελλάδας, θα πρέπει να πάμε δεκαετίες πίσω. Στο 1953. Τότε που πέθανε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Ιωσήφ Στάλιν. Τη θέση του ανέλαβε ο Νικίτα Χρουστσόφ. «Ο Χρουστσόφ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αποσταλινοποίησης και προχωρά σε μια σειρά από φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», εξηγεί ο Γιώργος Σαρρής στο podcast του Newsbeast. «Αυτή η φιλελευθεροποίηση δεν άρεσε σε μια σειρά από κομμουνιστές ηγέτες άλλων χωρών. Αυτός που διαφωνούσε κάθετα ήταν ο Μάο Τσετούνγκ, ο ιδρυτής της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός συντάκτης και πολιτικός επιστήμονας, συνεχίζει το ταξίδι στο χρόνο: «Ο Μάο διέκοψε τις σχέσεις του με τη Μόσχα γιατί υποστήριζε ότι όλη αυτή η φιλελευθεροποίηση, είναι λάθος και ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι πιστοί στις θεωρίες και στις ιδέες του μαρξισμού και του λενινισμού. Το πάντρεμα που έκανε ο Μάο Τσετούνγκ -των αρχών του μαρξισμού και του λενινισμού, μαζί με τις πολιτικοκοινωνικές πρακτικές και ιδέες που εφάρμοσε ο ίδιος στην Κίνα-, ονομάζεται Μαοϊσμός. Έτσι γεννήθηκε και μαρξιστικός – λενιστικός χώρος».
Στην Ελλάδα, τώρα, και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949, υπήρχαν μερικές χιλιάδες αριστεροί οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΚΚΕ και εισάκουσαν τα κελεύσματα του μαοϊσμού. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας συγκρότησε το Σεπτέμβριο του 1964 την Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (μ-λ). «Εκείνο το φθινόπωρο μπήκαν οι βάσει για ΚΚΕ (μ-λ), με επικεφαλής τον Πολύδωρο Δανιηλίδη. Δημιουργούν κομματικό έντυπο, οργανώνονται, εκδίδουν έργα του Μάο στα ελληνικά και μεταφέρουν τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σαρρής.
Μετά το θάνατο του Μάο, το Νοέμβριο του 1976, μία μικρή ομάδα μελών και στελεχών της Οργάνωσης Μαρξιστών – Λενινιστών Ελλάδος διαφώνησε κάθετα, πάνω σε μια σειρά από ζητήματα στρατηγικής. «Έτσι αποχωρούν από το νεοπαγές ΚΚΕ (μ-λ), το μεγαλύτερο κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το Μ-Λ ΚΚΕ μόλις είχε δημιουργηθεί», συμπληρώνει. Τα υπόλοιπα είναι μέρος της ιστορίας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Ακούστε το podcast του Newsbeast