Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, όπου η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου εκτίθεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (16/1) σε λαϊκό προσκύνημα βρέθηκε λίγο πριν τις 10:00 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός έμπαινε στο παρεκκλήσι το πλήθος κόσμου που περίμενε υπομονετικά στην ουρά τον χειροκροτούσε.
Τον Αντώνη Σαμαρά συνόδευε η σύζυγός του.
Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη έως τις 10:30 για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.
Στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Το μήνυμα του Σαμαρά για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά την είδηση του θανάτου του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου είχε κάνει την ακόλουθη ανάρτηση στα social media: «Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.
Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.
Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.
Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.
Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…
Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια.
Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.
Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία.
Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.
Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.
Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…
Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.
Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.
Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.
Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».