Ένα χειμώνα – εφιάλτη λόγω της ενεργειακής κρίσης που θα προκαλέσει πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις και θα εκτινάξει περισσότερο τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρώντας να καταδείξει ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης αλλά και οι πολίτες να επανεξετάσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να μειώσουν τις ενεργειακές τους οικιακές καταναλώσεις. Για το λόγο αυτό μάλιστα θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου.
Σημαντικό αντίβαρο στα οικονομικό πρέσινγκ που θα υποστεί με τη σειρά της και η χώρα μας είναι τα αυξημένα έσοδα τουρισμού, η άνοδος στις εξαγωγές και η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι απαιτείται άμεσα να δοθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, καθώς κάθε μέρα που περνάει χωρίς να στήνεται μια ευρωπαϊκή ομπρέλα που θα προφυλάσσει τα κράτη –μέλη από την «καταιγίδα» της ακρίβειας, τα προβλήματα θα γιγαντώνονται δημιουργώντας ολοένα και περισσότερα κοινωνικά αδιέξοδα.
Εθνικά αναχώματα με… μέτρο
Η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει (10-11 Σεπτεμβρίου) και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καταρτιστεί ο κυβερνητικός οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που – όπως όλα δείχνουν- θα «στραγγαλίσει» τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η κρίση, ωστόσο θα είναι απολύτως κοστολογημένα, προκειμένου να διατηρηθούν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.
Στο τραπέζι πάντως βρίσκονται:
- Συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Ο υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».
- Μέτρα – ασπίδα κατά της ακρίβειας (επιταγή)
Παράλληλα, στη λογική της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν περισσότερο το τσουνάμι των ανατιμήσεων εντάσσονται και τα παρακάτω μέτρα:
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
- Αύξηση στις συντάξεις (μετά από 12 χρόνια)
- ·ρίτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό.
- «Φθηνή» στέγη για νέα ζευγάρια και φοιτητές.
- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά.
- Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.
Πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο μήνες πριν μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής χρήσης του δημόσιου τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Έλεγχο της θερμοκρασίας στα κτίρια
- Κλείσιμο των φώτων και των υπολογιστών
- Αλλαγές στο φωτισμό των δρόμων