Αποκαλυπτική σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας όλων μας αποδείχθηκε η πανδημία. Μια εξ αυτών είχε να κάνει με το παράδοξο, επαγγελματίες της υγείας να αρνούνται πεισματικά, και όχι για λόγους υγείας, να κάνουν χρήση του πιο βασικού όπλου στον πόλεμο αυτόν, του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Έτσι, εκτός του οδικού χάρτη χαλάρωσης των μέτρων έμεινε μια απόφαση η οποία προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει εκτός και αν γίνει κάποιο θαύμα και εξαφανιστεί η covid 19 από προσώπου γης. Πρόκειται για το μέτρο της αναστολής εργασίας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εμμείνει στην διατήρηση του μέτρου αυτού και επομένως έως τις 31/12 όσοι υγειονομικοί αρνούνται να εμβολιαστούν θα είναι εκτός ΕΣΥ.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ήταν ξεκάθαρος: «Όποιος υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του. Κανένας δεν είναι εκδικητικός, όμως, η θέση είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους 60+
Η κυβέρνηση εξετάζει ωστόσο πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και σε αναδρομική διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ που άρχισε να καταλογίζεται στους ανεμβολίαστους από τις αρχές του 2022. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί αλλά είναι δεδομένο ότι υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, να διαγραφεί το πρόστιμο το οποίο έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Όμως, αυτό θα γίνει υπό έναν όρο: Αν πάνε να εμβολιαστούν.
Πού μένει η μάσκα
Από τα μέτρα, η μάσκα, θα παραμείνει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε κλειστούς χώρους εργασίας και βεβαίως στον τομέα της υγείας.
Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, επειδή η μάσκα και προστατεύει ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους αλλά και αποτελεί έναν πολύ ήπιο περιορισμό για τον πολίτη, θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα μας συνοδεύει για καιρό ακόμα.