Με τις παρενέργειες της πανδημίας στην εθνική μας οικονομία να είναι μεγάλες αλλά ως ένα βαθμό διαχειρίσιμες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειες της σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουν αρχίσει από τις πρώτες ημέρες της νέας αυτής κρίσης να γίνονται κάτι παραπάνω από αισθητές, έχουν ανατρέψει κάθε οικονομικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο πρωθυπουργός όταν διαγνώστηκε με κορονοϊό στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού τη Δευτέρα, ενημέρωσε άμεσα τους στενούς του συνεργάτες και παρέμεινε μέχρι να μαζέψει όλους τους απαραίτητους φακέλους, τους οποίους μετέφερε στο νέο του «στρατηγείο» στο Κολωνάκι, όπου παρέμεινε σε απομόνωση, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι τηλε-συσκέψεις ήταν πυρετώδεις με στόχο να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, τα οποία και ανακοινώθηκαν από τον ίδιο την Τετάρτη και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς.
Με την κλεψύδρα να αδειάζει
Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά από καταναλωτικά αγαθά έκανε την εμφάνισή του και ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μετριαστεί κατά το δυνατόν η «ψυχρολουσία» των πολιτών με το άνοιγμα των λογαριασμών. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες και σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, καθώς οι αντοχές του προϋπολογισμού δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραβιαστούν.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της νέας κρίσης μίλησε για την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις νέες απαιτήσεις της εποχής, γεγονός που πιστοποιήθηκε και κατά την χθεσινή τετραμερή μεταξύ των χωρών του Νότου στη Ρώμη. «Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύνεση λόγω αβεβαιότητας
Λέξη – κλειδί στην κυβέρνηση είναι η σύνεση, δεδομένου ότι το περιβάλλον είναι ασταθές και τα «οικονομικά» ύδατα αχαρτογράφητα. Κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός πριν εξελιχθεί ο πόλεμος και για το λόγο αυτό οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται με φειδώ και με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ο δανεισμός της χώρας και τα γενναία ελλείμματα είναι σαφές, ότι περιορίζουν τις όποιες δυνατότητες και κρατούν δεμένα τα χέρια των επιτελών του Μαξίμου. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης «τρέφουν» την καλή και βελτιούμενη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μόλις χθες ο οίκος αξιολόγησης «DBRS Morningstar» αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την εθνική μας οικονομία, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που επιτελείται αλλά και τις θετικές προοπτικές της.
Το πολιτικό ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί στις 24-25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες καλούνται να λάβουν μέτρα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών οικονομιών, προστατεύοντας τους πολίτες και το ευρωπαϊκό μοντέλο.