«Σίγουρα υπάρχουν πιέσεις για τους μισθούς. Η θέση αυτή των θεσμών έχει εκφραστεί πολλές φορές. Σίγουρα εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης από τη μεριά των θεσμών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης περί πιέσεων για να κατέβουν όλοι οι μισθοί στο Δημόσιο στα 700 ευρώ.
«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα που έγινε δημόσια γνωστό. Είχαμε συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει στην ελληνική κοινωνία, υπερψηφίστηκαν από τον λαό στις 25 Ιανουαρίου. Επομένως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ως άξονα αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα και ότι παραμένει σταθερή σε αυτά τα ζητήματα σε σχέση με τα εργασιακά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με τη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως «η συμφωνία που θα έρθει θα είναι σίγουρα μια συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βάλει το πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ξεφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός».
«Εμείς έχουμε προσπαθήσει πολύ, είναι καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι λίγη προσπάθεια», τόνισε επίσης ο κ. Σακελλαρίδης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι χθες το βράδυ στο κυβερνητικό συμβούλιο επιβεβαιώθηκε «η πάγια θέση μας στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης που εκπορεύεται και από τη λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει».
Με αφορμή της δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως «πολύ σύντομα μετά τις εκλογές, στις 25 Φεβρουαρίου, το ταμειακό υπόλοιπο του δημοσίου γινόταν αρνητικό. Αυτό ήταν ένα καθεστώς ασφυξίας που έχουμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε καταφέρει αυτό το κόκκινο στα ταμειακά διαθέσιμα να το προσπεράσουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλάκι αλλά μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο έχουμε καταφέρει το καλύτερο δυνατόν»
«Ήταν εν γνώσει της προηγούμενης κυβέρνησης και κανείς δεν μπορούσε να αμφιβάλλει για το τι κατάσταση παρέλαβε η ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στο ΦΠΑ, κάτι για το οποίο έκανε λόγο σήμερα ο κ. Βαρουφάκης, διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέση δημόσια ανακοινώσιμη. Όπως σημείωσε, «αυτό που είπε ο κ. Βαρουφάκης είναι ότι αν υπάρχει αλλαγή, αυτό που θα ήταν το βέλτιστο θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχτηκε επίσης πλήθος ερωτήσεων για το θέμα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Στουρνάρα. Όπως σημείωσε επανειλημμένως, «ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζα της Ελλάδος και επιδιώκει να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία».
«Το εύλογο χρονικό διάστημα είναι για εμάς να μπορούσε να κλείσει και αύριο η συμφωνία», ανέφερε ακόμη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Σακελλαρίσης. «Αλλά το ζήτημα είναι το περιεχόμενο. Αν πρέπει να βγάλουμε μόνο το μήνα με αυτή τη συμφωνία αλλά να δίνει τη δυνατότητα τους εργαζόμενους να σταθούν με έναν τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ότι ετοιμάζεται και σύντομα θα είναι μπει σε διαβούλευση.
Για το κατά πόσο έχει τεθεί θέμα για «κακιά τράπεζα» για τα κόκκινα δάνεια τόνισε ότι είναι στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά δεν είναι εύκολο. «Έχει πολλές πολυπλοκότητες. Υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει αυτή τη ρύθμιση».
«Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και πρόβλημα οφειλών του Δημοσίου. Για αυτό δίνουμε τη μάχη αυτή είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει τους δανειστές αλλά δεν έχει λάβει αυτά που οφείλουν οι εταίροι να δώσουν, ουσιαστικά ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στους δανειστές», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός σε κόκκινες γραμμές και μνημόνια με αφορμή τη ρητορική για έντιμο συμβιβασμό, τόνισε ότι «η λαϊκή εντολή έχει βάθος τετραετίας, τώρα θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια. Γνωρίζαμε από την 20η Φλεβάρη ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να πάρει ανάσα η οικονομία. Λέγαμε και προεκλογικά ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Για αυτό δίνουμε τη μάχη, για να βάλουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και την κοινωνία σε τροχιά αξιοπρέπειας. Εάν θέλαμε να συνεχίσουμε το μνημονικό παρελθόν θα είχε λήξει όλο το θέμα από τις αρχές Φλεβάρη. Επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας».
Στο τι ζητούν οι δανειστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως παραμένει κόκκινη γραμμή τα εργασιακά, «δεν συζητάμε ό,τι είχε μέσα το μειλ Χαρδούβελη (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ), βάζουμε ζήτημα για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, δεν θέτουμε θέμα μείωσης συντάξεων, προτείνουμε αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποιήσεις ταμείων».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος από την πλευρά της κυβέρνησης επανέλαβε ότι «ξέρουμε ότι έχουμε λαϊκή εντολή μέσα από δημοψηφισματικές εκλογές. Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, εάν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας που θεωρούμε ότι δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή θα το εξετάσουμε». Αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Αναφορικά με το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να σημειώσει σε σχετική ερώτηση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ανοίξει ο νέος φορέας.
Για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη ρευστότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σακκελαρίδης διευκρίνισε πως «ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε δύο εβδομάδες που πιστεύει ότι υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, δεν είπε ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Όσον αφορά τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του Economist για σενάριο μετάθεσης πληρωμών ομολόγων της ΕΚΤ ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε, όταν μιλάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί» ενώ για το ΦΠΑ είπε ότι «αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για το ΦΠΑ θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν αρρυθμίες».
«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία η οποία να λαμβάνει υπόψιν της το ζήτημα της ρευστότητας. Όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν οι στόχοι που βάζει η κυβέρνηση μέσα από την ίδια τη διαπραγμάτευση. Είναι πολύ πιο εύκολες οι μεταρρυθμίσεις όταν δεν έχεις το μαχαίρι της ρευστότητας στο λαιμό», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι είναι ένα από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων. «Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ΕΚΤ και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο νόμου έτοιμο για να έρθει άμεσα στη Βουλή. Παράλληλα παρέπεμψε και στη χθεσινή συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τους τραπεζίτες, όπου τέθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων.
«Δεν κρυβόμαστε, προφανώς και γίνονται υποχωρήσεις στο θέμα του ΟΛΠ και των ιδιωτικοποιήσεων. Γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι το σημαντικό μέσα στο πλαίσιο της υποχώρησης που έχουμε κάνει είναι να βάλουμε όρους σε σχέση με το ξεπούλημα που είχε δρομολογηθεί», ανέφερε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.