Έχοντας ανοιχτό το μέτωπο στο εσωτερικό μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλούν συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα την 21η Μαΐου.
Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται έχοντας κάνει ακόμα έναν κύκλο επαφών με τους ηγέτες των εταίρων να ζητήσει από τους δανειστές να υπάρξει η πολιτική λύση για την Ελλάδα σε κορυφαίο επίπεδο. Για αυτό το λόγο, όπως τόνισε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και να μην συζητηθεί στο περιθώριο αυτής.
Παράλληλα από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλά μία συμφωνία αλλά μία συνολική λύση που θα λύνει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της για την επόμενη τριετία.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ΠΓ, στην οποία είπε ότι θα υπάρχει συμφωνία μέχρι τη 19η Μαΐου.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν και υπό το βάρος της δημοσιονομικούς ασφυξίας και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας που έχει στεγνώσει την αγορά πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Το μήνυμα αυτό έστειλε κατά τη διάρκεια του briefing της Πέμπτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας συναρτήσει των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης, τόνισε με νόημα ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για μία τετραετία», μεταθέτοντας πολλές εκ των δεσμεύσεών της για μεταγενέστερο χρόνο.
Πλέον όλες οι επαφές με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία και ο έλεγχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας περνά από τα γραφεία του κορυφαίου τριγώνου της κυβέρνησης, από τον Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Παππά.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το Brussels Group έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πήγε ο Γιώργος Χουλιαράκης χωρίς τον Γιάννη Βαρουφάκη και παρουσία και του πρωθυπουργού. Από την κυβέρνηση εμφανίζονται διατεθειμένοι να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές στη βάση μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας διατηρώντας ως κόκκινη γραμμή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι παρά τις υποχωρήσεις τις οποίες εμφανίζεται έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, η οποία όπως έχει διαφανεί μέχρι στιγμής θα περιέχει και οριζόντια μέτρα όπως οι ανατιμήσεις που θα φέρει η υιοθέτηση ενιαίου ΦΠΑ κοντά στο 20%, το μήνυμα που εκπέμπει η πλατιά λαϊκή βάση, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι υπέρ της εξεύρεσης μίας λύσης ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Παράλληλα διαμηνύουν ότι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα δεσμευθεί η κυβέρνηση δεν θα στοχεύουν στα συνήθη υποζύγια αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες εισοδηματικές και περιουσιακές κλίμακες.
«Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να ειναι κοινωνικά δίκαιες.