Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τις σφοδρές εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να επιδείξουν αναμονή μέχρι να δουν την τελική συμφωνία με ό,τι αυτή θα περιλαμβάνει.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει το «μασάζ» εδώ και καιρό στο εσωτερικό του κόμματος για τους διαφωνούντες με τη συμφωνία, η οποία όπως έχει καταστεί σαφές και από επίσημα χείλη θα περιέχει υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς οι οποίες κατά τους αντιδρώντες ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί και αθετούν τις δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, στο στενό πυρήνα πέριξ του πρωθυπουργού έχει ήδη τεθεί επί τάπητος το σενάριο να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή η οριστική συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κ. Δραγασάκης αναμένεται μέχρι την 19η Μαΐου.
Με αυτόν τον τρόπο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον απαιτηθεί εάν διαφανούν τυχόν διαρροές στην ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, θα τεθούν όλοι οι βουλευτές προ των ευθυνών τους, με το σενάριο να ρίξουν την κυβέρνηση να φαντάζει πολύ μακρινό. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε πιο ομαλό έδαφος στην επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, χωρίς φόβο για τυχόν απώλειες.
Παράλληλα, με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα αναλυθεί ενδελεχώς η συμφωνία και θα από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι θα στριμωχτούν στη ρητορική τους η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζουν φαινόμενα διγλωσσίας στο κατά πόσο θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία ή όχι.
Την ίδια ώρα πάντως, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, όσο και ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης στις τελευταίες τοποθετήσεις τους προκρίνουν τον όρο «λύση» αντί για τον όρο «συμφωνία» που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, με στόχο να τονιστεί κυρίως στο εσωτερικό κοινό και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία ελέω δημοσιονομικής ασφυξίας, ενώ παράλληλα διαμηνύεται ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, με ορισμένα θέματα να παίρνουν μία χρονική παράταση ως προς την υλοποίηση για τη λύτρωση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. «Είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση κι όχι συμφωνία. Αυτή θα ενσωματώνει πεδία διαφωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, ενώ ο γραμματέας του κόμματος τόνισε ότι «αναζητούμε λύση που θα δίνει πραγματική προοπτική για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας και όχι απλώς μια οικονομική ανάσα για να «βγάζουμε» και τον επόμενο μήνα»
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η σημερινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και στενού συνεργάτη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Αριστερή Πλατφόρμα, Θανάση Πετράκου, στην οποία ο ίδιος σημείωσε ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται σε ένα τρίμηνο διακυβέρνησης, αλλά σε βάθος χρόνου», εμφανιζόμενος έτσι πιο διαλλακτικός από τη στάση που είχε τηρήσει η Αριστερή Πλατφόρμα.
Στο Μαξίμου αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί κάνουν λόγο για «κριτική στάση» των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, που τόνισε ότι «οι ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση θα υποστούν μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο χθεσινό briefing, που υπογράμμισε ότι «οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθάνε το έργο της κυβέρνησης στην κρίσιμη συγκυρία».