Με τους διακηρυγμένους στόχους: «να λάμψει η αλήθεια» και «χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη και καμία στοχοποίηση», ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ενημέρωσε ότι αρχίζουν στις 14 Μαΐου οι συνεδριάσεις.
Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ανοιχτές και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών. Στην γνώμη αυτή της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εξέφρασε επιφυλάξεις, εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο κ. Βίτσας, ωστόσο, είπε πως θα επιχειρήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο θέμα αφού «είναι προτιμότερο να λειτουργούμε με την πειθώ και όχι με την πλειοψηφία».
«Η αλήθεια είναι λυτρωτική. Θα διερευνήσουμε ως το κόκκαλο ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες και θα τις αποδώσουμε στο βαθμό που μπορούμε», είπε ο κ. Βίτσας, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα κληθούν, κατά προτεραιότητα σε ακρόαση, οι μάρτυρες-κλειδιά, τα πρόσωπα δηλαδή που έλαβαν αποφάσεις και άρα μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της την Επιτροπή. Ερωτηθείς ειδικώς για το αν θα κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε πως ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του στο Ειδικό δικαστήριο έκανε αναφορές για το Μνημόνιο, που αξίζει να διερευνηθούν.
Αφού ο κ. Βίτσας τόνισε ότι είναι ανάγκη να συνεδριάζει δημόσια η Εξεταστική Επιτροπή, αφενός για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, αφετέρου να αποφευχθεί η όποια παραποίηση των συζητήσεων. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν έρμαιο. Δεν θα υπάρξει ούτε στοχοποίηση, ούτε συγκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά. Αφού ξεκαθάρισε πως οι δικογραφίες θα αξιολογηθούν πρώτα, είπε πως κάποιες υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο τους προς τη Δικαιοσύνη, «μόνο εφόσον υπάρξουν παραπάνω από αποχρώσες ενδείξεις».
Ακόμη, δήλωσε ότι η έρευνα της Εξεταστικής θα βασιστεί στην απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξετάσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες σε φτωχοποίηση, σε ανεργία και στην στέρηση των δικαιωμάτων τους, με την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία απεδείχθη λανθασμένη. Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει ειδικότερα: Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική του Μνημονίου, αν η καταστροφή της χώρας και των πολιτών της με τα Μνημόνια ήταν αναγκαία και αν υπάρχουν εξωχώρια και συμφέροντα εντός της Ελλάδας, που επωφελήθηκαν από την επιβολή των Μνημονίων.
Από την πλευρά της ΝΔ. επικεφαλής των βουλευτών που μετέχουν στην Εξεταστική θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας και ως αναπληρωτής του ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης.
Η Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συγκροτείται ως εξής: Δημήτριος Βίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Χαρούλα Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αντώνιος Συρίγος, Γεώργιος Ψυχογιός, Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γεώργιος Γαλέος, Γιώργος Αμυράς, Νίκος Καραθανασόπουλος, Δημήτριος Καμμένος και Ανδρέας Λοβέρδος.