Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα-τελεσίγραφο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Θεωρώντας ότι η κυβέρνηση κάλυψε τον απαραίτητο δρόμο και έκανε υποχωρήσεις για το συμφωνημένο 70% του Μνημονίου, θα καλέσει την κ. Μέρκελ να παρέμβει ώστε οι δανειστές να υποχωρήσουν στο υπόλοιπο 30%, θέτοντας ξεκάθαρα διλήμματα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η Ελλάδα έκανε όλα όσα είχε δεσμευτεί ο ίδιος απέναντι στην καγκελάριο και τώρα είναι η ώρα της να δράσει. «Εγώ έκανα όσα σου είπα. Τώρα κάνε και εσύ όσα μου είπες» θα πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ζητήσει τήρηση όλων όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο προκειμένου οι εταίροι θα καλύψουν το υπόλοιπο 30% για τη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας θα θέσει ζήτημα εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε περίπτωση που οι δανειστές επιλέξουν την ρήξη, η ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας» θα τονίσει ο πρωθυπουργός όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, εάν οι συνομιλίες με τη ζώνη του ευρώ ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.

Κατά την ίδια πηγή, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν συζητήσει οποιοδήποτε είδος σχεδίου Β με την ελληνική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης, της καθυστέρησης πληρωμών του ΔΝΤ ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα θέλει μια λύση, όχι μια ρήξη» ανέφερε.