Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε σήμερα η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει ανακοινώσει για τακτική συνάντηση της μία φορά το μήνα για εμπιστευτική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της, στο υπουργείο.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική και επανέλαβε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αναβάθμιση και επέκταση της συνεργασίας με την επιτροπή πέραν του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στο πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την καλύτερη προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.

«Η καλύτερη δυνατή συνεργασία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα στοιχείο που προσθέτει, πολλαπλασιάζει την ικανότητα των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι, η ποιότητα της Δημοκρατίας αποτελεί στοιχείο της Εθνικής ‘Αμυνας», επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

«Όσο πιο κοντά είναι ο ελληνικός λαός, είτε άμεσα, είτε δια των εκπροσώπων του, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό συντελεί στην ενίσχυση της ικανότητάς τους. Καθετί που αφορά τη Δημοκρατία μας, είτε η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, είτε ο πολιτισμός μας, είτε η ίδια μας η ταυτότητα, είναι συνυφασμένα με την άμυνα», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες, ο κ. Καμμένος αφού υπενθύμισε τη ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράλληλα διατηρεί καλές σχέσεις με διάφορες χώρες όπως τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Με τις δύο τελευταίες, παρατήρησε ότι οι διμερείς σχέσεις επεκτείνονται πέραν της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων και στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω της ανάπτυξης του φονταμενταλισμού και της έξαρσης της βίας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει με τα όσα λέγονται για ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, λόγω του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει ως προϋπόθεση την ηλεκτρονική παρακολούθηση για το νοσοκομείο ή για τον κατ’ οίκο περιορισμό. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση, πρόσθεσε, είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κανείς δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο έναν τρομοκράτη αλλά υπάρχουν έγκλειστοι, μεγάλης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας πρόσθεσε. Πάντως, επισήμανε, οι αποφυλακίσεις δεν θα γίνουν άμεσα καθώς οι διαδικασίες απαιτούν πάρα πολύ χρόνο.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε περαιτέρω ότι κακώς υπήρξε ανησυχία από την πλευρά των ΗΠΑ καθώς και οι ίδιες έχουν προχωρήσει σε αποφυλακίσεις κρατουμένων για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ απέδωσε τις εσωτερικές αντιδράσεις σε μικροπολιτικά συμφέροντα.