Λίγες μόλις ημέρες πριν την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, μία είναι η ερώτηση: Ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή.
Απάντηση όμως καμία, παρόλο που ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου της εξεταστικής να καλέσει σήμερα άλλη μια ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Παρόλο, επίσης, που ο ίδιος ο Σήφης Βαλυράκης έχει προαναγγείλει -δύο φορές ως σήμερα- ότι η υπόθεση Siemens σίγουρα θα διερευνηθεί και σε επίπεδο προανακριτικής.
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της εξεταστικής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «ηγηθεί» ενός φιάσκου ομοίου με αυτό της υπόθεσης Βατοπεδίου. Όταν, δηλαδή, αποδείχθηκε ότι το πόρισμα της προανακριτικής «έμπαζε».
Αντίθετα, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων των πτερύγων και για το λόγο αυτό διένειμε σήμερα στα μέλη της εξεταστικής 17 έγγραφα που χαρακτηρίζει «πορισματικές αναφορές» και αποτελούν ομόφωνες αποφάσεις της επιτροπής κατά τους τελευταίους μήνες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει και νέα ολιγοήμερη παράταση από τη Βουλή για την κατάθεση του πορίσματος.
Επιπλέον, σήμερα απέφυγε επιμελώς να επαναλάβει ενώπιον των δημοσιογράφων ότι σίγουρα θα πάμε σε προανακριτική, τονίζοντας ότι «προέχει η σύμπτωση στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών».
Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ανέφερε ότι έχει ήδη συντάξει ξεχωριστό πόρισμα, όπου αναμένεται ότι θα καταγγέλλει τα δύο μεγάλα κόμματα που διαχειρίστηκαν συμβάσεις με τη Siemens.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «με όσα λένε και όσα κρύβουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται ότι μεθοδεύεται από κοινού το σενάριο της συγκάλυψης και του συμψηφισμού».
Ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει πόρισμα, επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να εξεταστούν από την επιτροπή όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί.
Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος της ΝΔ τόνισε: «Δεν θα συμμετάσχω σε καμία συγκάλυψη προσώπων, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, ακόμη κι αν αυτό σημάνει το τέλος της πολιτικής μου καριέρας».