Την πεποίθηση ότι «το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο με την πρόταση που καταθέσαμε στους εταίρους» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η νέα κυβέρνηση «είναι χώρος και χρόνος για να φτάσουμε σε μια οριστική συμφωνία», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο. «Νέο μνημόνιο θα ήταν αν συνοδεύονταν με νέα μέτρα λιτότητας», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα περιέχει όρους λιτότητας και αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε πρόκειται για νέο δάνειο, όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε και άλλα χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι «δεν ζητάμε άλλα χρήματα, επιπλέον βάρη στους δανειστές μας», ούτε «πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου».

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο», τόνισε. «Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, διεκδικούμε ένα νέο συμβόλαιο για την εθνική ανασυγκρότηση που θα βοηθήσει όλη την Ευρώπη να βγει από το ζουρλομανδύα της λιτότητας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πάνω από όλα αυτή η συμφωνία θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του, δεν θα τον καταδικάζει σε ισόβια δυστυχία», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά, αναφορικά με την παράταση της συμφωνίας. «Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ», τόνισε και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως ενέταξε «το μέλλον της χώρας στον προεκλογικό της αγώνα».

«Δεν θα μπορούσε κανείς να μας εκβιάσει. Ονειρευόμασταν και συνεχίζετε να ονειρεύεστε παρενθέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως: «παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το, η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί». «Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας όμως πως «όσο έχουμε το λαό στο πλευρό μας δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζετε γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται, γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.