«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να λάβει μια τόσο δύσκολη διαπραγμάτευση. Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν καν αναλάβει δέχτηκε τόσες πιέσεις και εκβιασμούς» τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα πως: «Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη από την Ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων δείχνουν συσπείρωση του λαού στην διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν μας στηρίζουν εμάς ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από την χώρα. Η μόνη μας στήριξη είναι αυτή του Ελληνικού λαού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε διαδηλώσεις συμπαράστασης του Αυστριακού λαού. Και κάποιοι μας λένε για απομόνωση. Εκεί που η Ελλάδα είναι ο παρίας της Ευρώπης. Τώρα το κλίμα είναι πως ο Ελληνικός λαός υπέφερε άδικα και πρέπει να νικήσει. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση η στήριξη και η αποφασιστικότητα του λαού».

Επιπλέον ο κ . Τσίπρας σημείωσε με νόημα: «Αύριο στο γιούρογκρουπ δεν θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται η Ελλάδα. Θα είναι μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη και 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες και μαζί τους θα είναι το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, τα 2,5 εκατομμύρια φτωχοί και οι νέου που έφυγαν στο εξωτερικό. Θα είναι αυτοί που θα μας τραβάνε από το μανίκι και θα απαιτούν να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής,. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια. Γιατί αν υπήρχε θα ήταν σα να δεχόμασταν πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Αν συνεχίζαμε από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνησης θα ήταν σα να αποδεχόμασταν πως δεχόμαστε να έρθουν οι τεχνοκράτες της τρόικας να καθίσουν τα υπουργικά έδρανα.

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν λάθος. Στις 25 Γενάρη δεν ηττηθήκατε πολιτικά. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος» και πρόσθεσε: «Όποιοι αυταπατώνται και επενδύουν σε αποτυχία να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν θα ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής. Είναι ήδη ιστορία.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ιστορικής καμπής για την χώρα και της Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται τις επόμενες ημέρες είναι αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της ή θα δώσει την θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου, της γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Η μικρή Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο υπερασπιζόμενη οικουμενικές αξίες. Προσερχόμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Σε αντίθεση με αρκετούς εταίρους μας που θέλουν να παίξουν με την φωτιά τον διχασμό και την αποσταθεροποίηση και παίζουν με την επέκταση του ευρωσκεπτικισμού.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Είμαστε συγκάτοικοί και συνιδιοκτήτες της Ένωσης. Τους προειδοποιούμε πως οι ηγέτιδες δυνάμεις, όπως η Γερμανία κατακτούν την θέση τους με την αλληλεγγύη και όχι τον φόβο. Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια Γερμανική Ευρώπη. Διαπραγματευόμαστε σκληρά αλλά δεν είμαστε μόνοι. Μετατρέψαμε το ζήτημα της Ελλάδας σε παγκόσμιο ζήτημα. Αποκτήσαμε αξιοπρέπεια μια λέξη που την είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια Γίνεται μια διαπραγμάτευση που δεν είχε γίνει ποτέ από το 2009 και μετά. Διαπραγματευόμαστε την δανειακή σύμβαση όχι το μνημόνιο. Τα μνημόνια είναι η σκληρή λιτότητα ήταν το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για να μεγεθύνει τα κέρδη της η ολιγαρχία ενώ οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονταν. Άφησαν την παιδεία και την υγεία να περάσουν στα χέρια συγκεκριμένων συμφερόντων. Δεν δόθηκαν τα χρήματα για να στηριχθούν οι τράπεζες και όχι οι πολίτες».