«Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, απαντώντας στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει σχέσεις με τον Ρώσο από το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της».
Ερωτηθείς για τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημείωσε ότι «ανήκει στα λαϊκή δεξιά», ενώ τους χαρακτήρισε «δημοκρατική δύναμη».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση συνεργάσθηκε με το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ, ορθόδοξο, αντισημιτικό και υπερεθνικιστικό. Σχετικά με αυτό η Ευρώπη, επιδεικνύοντας μεγάλη υποκρισία, δεν έκανε κουβέντα. Ο πολιτικός του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης ήταν ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε μάλιστα υπουργός Υγείας των συντηρητικών. Παλαιότερα είχε συντάξει αντισημιτικά κείμενα. Γιατί δεν γράφτηκε τίποτα για αυτά; Γιατί ήταν ένας καλός Yes-Man, ο οποίος έλεγε ναι στα μνημόνια» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.