Η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας από εξωτερικές απειλές, το ξεκάθαρο δόγμα περί υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας αλλά και η διάθεση για διάλογο με την Τουρκία σε συγκεκριμένο πλαίσιο χωρίς παρεκκλίσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής σε μία προσπάθεια η Ελλάδα να αποκτήσει εξωστρέφεια και να λογίζεται ως αναβαθμισμένος σύμμαχος-εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, η οποία προβλέπει την προμήθεια 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra αποτελεί ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς μία ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, εξηγώντας ότι η βούλησή του για τη θωράκιση του ελληνικού στόλου έχει κίνητρο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, αφού ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Καπνούς» βγάζει ο Ερντογάν
Σειρά εμπρηστικών δηλώσεων εξαπολύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύοντας ευθέως της ενόχλησή του για την στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και επιδιώκοντας να προκαλέσει εκ νέου τρία 24ωρα πριν ξεκινήσει ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών την προσεχή Τετάρτη στην Άγκυρα. Συνεχίζοντας την επιθετική του ρητορική δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι «προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, υποστηρίξαμε τα βήματα που έκαναν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας προς μια λύση δύο κρατών».
Είναι ξεκάθαρο, ότι στόχος της Άγκυρας είναι η Κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις έρευνες του Nautical Geo για τον αγωγό East Med στην νοτιοανατολική Μεσόγειο για τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για μονομερείς ενέργειες.
Παράλληλα, προειδοποιούν πως τέτοιου είδους κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία».
Η ελληνική διπλωματία και η απομόνωση της Τουρκίας
Καθίσταται σαφές ότι η ισχυροποίηση των συμμαχιών της Ελλάδας με τον κοινό βηματισμό των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Σύνοδο EUMED9, αλλά και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υπέρ της Αθήνας έχουν ενοχλήσει έντονα την Τουρκία που δείχνει να αποδυναμώνεται στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει το διπλωματικό της κεφάλαιο, ενώ η Άγκυρα με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αλλά και στην Γερμανική Καγκελαρία χάνει τους υποστηρικτές της.
Ακόμα και το δημοσίευμα του “Foreign Policy” που υποστηρίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν “μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας” ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς εμφανίζει τον Τούρκο Πρόεδρο αδύναμο και μιλά ήδη για την επόμενη μέρα στη γείτονα.
Μελετημένες διπλωματικές κινήσεις
Παρά τις απειλές και την προκλητική ρητορική η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους, εκτιμώντας ότι με τη στάση αυτή η Τουρκία υπονομεύει το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών και γι’ αυτό δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη “Realnews”, καθώς επισημαίνει ότι: «Για τη χώρα μας που τελεί υπό μόνιμη απειλή πολέμου από την Τουρκία εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, η αμυντική στήριξη που έρχεται να μας παράσχει η Γαλλία δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική, αλλά ούτε θα δεχθεί ν’ απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».