Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (European Policy Center – EPC) στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2014, με στόχο την ολοκλήρωση της ένταξης των Δυτικών Βακανίων.

Είπε χαρακτηριστικά:  «Σκοπός μας είναι να συγκαλέσουμε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Να κάνουμε τη “Θεσσαλονίκη ΙΙ”, στην οποία θα υιοθετήσουμε μια πολιτική διακήρυξη η οποία θα θέτει ένα συγκεκριμένο, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης ΙΙ θέτουμε τρεις βασικούς στόχους:
– Πρώτον, να δημιουργήσουμε το “Group 2014”, που θα αποτελείται από κράτη μέλη που θα σχηματίσουν «συμμαχίες προετοιμασίας» με τις υποψήφιες.
– Δεύτερον, να αναπτύξουμε στενούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων σε περιφερειακό επίπεδο, αναπτύσσοντας τα υπάρχοντα σχήματα, αλλά δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη μεταξύ τους διάδραση.
– Τρίτον, να συμφωνήσουμε στην ημέρα. Στην ημέρα που θα αποτελέσει το στόχο μας για πλήρη ένταξη. Αυτός θα είναι ο νέος καταλύτης της αλλαγής και της προόδου. Θα είναι το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και το μέτρο που θα αξιολογεί τις κυβερνήσεις της περιοχής. Θα είναι η ζωντανή δέσμευση της Ευρώπης, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της οικογένειας και ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ ξανά να επαναληφθούν τα εγκλήματα του παρελθόντος».