«Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού» εκτίμησε ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Επισκοπώντας το πόρισμα που εκφράζει μονάχα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή, ο κος Μπεντενιώτης υπολόγισε την ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «ανταλλαγές» δημοσίων γαιών έναντι της – παραχωρηθείσας στη Μονή – λιμνοθάλασσας της Βισθωνίδας, σε 1 δισ. ευρώ, υπολογισμό στον οποίο είχε προβεί το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την πρώτη Εξεταστική Επιτροπή του 2008.
Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη του σκανδάλου σύμφωνα με την πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά «παραπλανήθηκαν» – κατά τις αρχικές κατευθύνσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά – αλλ’ αντιθέτως, «επιβεβαιώνεται ο κεντρικός συντονισμός και η ύπαρξη άνωθεν καθοδήγησης», ενώ η ΚΕΔ καθοδηγείται από έμπειρους υπαλλήλους και υπουργούς, «να προχωρήσει με καταστρατήγηση των νομικών κανόνων στις ανταλλαγές».
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, τέλος, προανήγγειλε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση μιας Προκαταρκτικής-Προανακριτικής Επιτροπής, τόσο για την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών διαστάσεων έξι υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όσο για την ολοκλήρωση των τραπεζικών, φορολογικών και χρηματιστηριακών ελέγχων, οι οποίοι εκκρεμούν ήδη από την προηγούμενη Εξεταστική.
Την ανάγκη «να λυτρωθεί το πολιτικό παρόν μέλλον από το σκιές του παρελθόντος» και να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη της αλήθειας «μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης στην ομιλία του, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό «θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο νομικό πολιτισμό και το κράτος δικαίου».
Ο κος Καστανίδης, αναφέρθηκε και στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρώντας πως γι’ αυτήν «κάθε παραβατική συμπεριφορά συνέβη μέχρι το 2004, μέχρι το 2009 δεν συνέβη τίποτα και μετά το 2009, υπάρχει και πάλι παραβατική συμπεριφορά».
«Εάν το θέμα παρέμενε στο επίπεδο της νομικής διαφοράς μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής σχετικά με την κυριότητα της Βιστωνίδας, θα ήταν μια διαφορά που θα είχε αχθεί στο δικαστήριο. Το θέμα δεν είναι εάν θα αξιολογήσουμε μια νομική διαφορά – το πρόβλημα αρχίζει απ’ τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο πουλά και ανταλλάσσει σημαντικά μερίδια της περιουσίας του. Θα διερευνηθεί στη συνέχεια ενδεχομένως, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αλλά μας λείπει η κοινή ιστορική μνήμη και κοινή λογική; Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα συμβόλαια, την αναγραφόμενη αντικειμενική αξία και την αξία που αναγνωρίζουν για τα ίδια ακίνητα οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και συγκρίνοντας τις δύο τιμές, να βγάλει κανείς συμπεράσματα για την πραγματική αξία…» ανέφερε ο κος Καστανίδης.
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, υπογράμμισε πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν μπορεί να αποτελούν το κριτήριο απόφασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής και μιας ποινικής διερεύνησης».
«Η απόδοση της αλήθειας δεν θα βοηθηθεί αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και αποσείοντας τις ευθύνες όλων των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική εντιμότητα συνιστά να μπορεί κανείς να πηγαίνει ενάντια στο κλίμα» τόνισε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας πως από τις καταθέσεις, «δεν υπάρχει ούτε μία φράση» που να αποδεικνύει δόλο των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεσή τους να προβούν στις ανταλλαγές.
Άλλο τόσο, κατά την ΝΔ, η Εξεταστική Επιτροπή δεν επιτέλεσε το έργο της, αφού δεν φώτισε τις διαδρομές των κεφαλαίων από και προς τη Μονή, ούτε βεβαίως κατέληξε σε ροή πολιτικού χρήματος – «και όταν προσεγγίσαμε μια οφ σορ που αναφέρθηκε ως έχουσα σχέση με συγγενικά συμφέροντα πρώην υπουργού (σ.σ. του Άκη Τσοχαζόπουλου) μας είπαν ότι η εταιρεία δεν κινείτο στον πυρήνα της υπόθεσης και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διερευνηθούν».