«Με διεθνείς και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες και συμφωνίες πλαίσιο βάζουμε τέλος στις έκτακτες, απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων ετών», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας την Τετάρτη (1/9) στη Βουλή αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη συμφωνία-πλαίσιο για την «Παροχή Υπηρεσιών παρασκευής, μεταφοράς και διανομής γευμάτων σε δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία», ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι στη βάση της δέσμευσης που έχει αναλάβει, προχωρά η κατάργηση του ειδικού άρθρου 96 του Ν. 4368/2016 – βάση του οποίου επιτράπηκαν οι αναθέσεις με διαπραγμάτευση – χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για ποσά εκατομμυρίων – στο τέλος του έτους.
«Είχα δεσμευθεί για την κατάργηση του ειδικού αυτού άρθρου και πράγματι θα καταργηθεί στο τέλος του έτους» υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στην πράξη, το άρθρο αυτό, ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Προτάσσουμε ένα ορθολογικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, προβλέποντας την μεταβλητότητα που αναμφίβολα έχουν οι ροές και κατά συνέπεια οι ανάγκες κάλυψής τους» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξήγησε πως «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις πλαίσιο, συμβάσεις στις οποίες το υπουργείο, αξιοποιώντας φυσικά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα πληρώνει μόνο για το ύψος των υπηρεσιών που καταναλώνει, με άνω όριο το όριο του προϋπολογισμού της συμφωνίας-πλαίσιο και θα έχει διαθεσιμότητα υπηρεσιών, για κάθε πιθανή μεταβολή συνθηκών».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας-πλαίσιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο, ο Νότης Μηταράκης ανέδειξε ότι έγινε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει διάρκεια τέσσερα έτη και αξία 102.773.050 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ).
«Το Δημόσιο δεσμεύεται να πληρώσει μόνο για τις ημερήσιες μερίδες που παραγγέλνει και αυτές εξαρτώνται από τις ροές και από την ταχύτητα τελεσιδικίας αιτημάτων ασύλου» εξήγησε και προέβλεψε ότι «με τα σημερινά δεδομένα οι προβλεπόμενες δαπάνες, που χρησιμοποιούνται από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ για το υπόλοιπο 2021 θα είναι αισθητά χαμηλότερες».
Η νέα συμφωνία – πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, περιλαμβάνει γενικό συσσίτιο για ενήλικες και ειδικά μενού για διαβητικούς, ευάλωτες ομάδες, βρέφη (0-6 μηνών), βρέφη (6-12 μηνών με διάκριση ανάλογα την ακριβή ηλικία) και ανήλικα παιδιά (1-12 ετών). Περιλαμβάνει ενδεικτικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και λαμβάνει υπόψιν τις τυχόν διαφοροποιήσεις βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Χαρακτήρισε δε κρίσιμο το γεγονός ότι η τιμή, που θα συμβασιοποιηθεί ο διαγωνισμός ανά έργο, θα παραμείνει σταθερή τουλάχιστον για τα επόμενα 4 έτη και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αναθέτουσα Αρχή επέλεξε να ορίσει εκτιμώμενη ημερήσια δαπάνη σιτηρεσίου το ποσό των 6,88 ευρώ.
Συγκριτικά, σημείωσε ο κ. Μηταράκης, οι παροχές του εν λόγω διαγωνισμού σε σχέση με τους αντίστοιχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (που υπάρχει απόκλιση 0,73 ευρώ στην αρχική εκτιμώμενη ημερήσια αξία σιτηρεσίου), σε διαιτολόγιο τριών εβδομάδων έχει ως κύριες διαφορές την προσθήκη περισσότερου κόκκινου κρέατος (2 φορές), λαδερών (4 φορές), οσπρίων (4 φορές) και το κυριότερο, παρέχεται καθημερινά σε όλα τα γεύματα φρέσκια σαλάτα εποχής, που δεν προβλεπόταν καθόλου μέχρι σήμερα, ενώ τα 6 τμήματα καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι διαγωνισμός έχει περάσει θετικά από τον προσυμβατικό έλεγχο που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογράμμισε ότι βασικό πλεονέκτημα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι ότι πλέον έχουν προκύψει ανάδοχοι με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, στους οποίους ανατίθενται υπηρεσίες μέσω εκτελεστικών συμβάσεων, είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε για την αντιμετώπιση ενός έκτακτου συμβάντος.
«Χωρίς να χρειάζεται στο μέλλον να προσφεύγει η Αναθέτουσα Αρχή σε έκτακτες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, όπως είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 96 του ν. 4368/2016, που καταργούμε τέλος του έτους» υπογράμμισε.
Ο κ. Μηταράκης συνεχάρη το προσωπικό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επειδή «έχει υλοποιήσει πολύ δύσκολες και επίπονες διαγωνιστικές διαδικασίες με απόλυτη επιτυχία». Επεσήμανε εξάλλου ότι στην παρούσα συμφωνία – πλαίσιο υπήρξε συμμετοχή είτε άμεσα, με ενώσεις εταιρειών, είτε έμμεσα μέσω δηλωθέντων υπεργολάβων, πάνω από 20 εταιρειών και η Αναθέτουσα Αρχή κέρδισε σε όλες τις προσφυγές που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες εναντίον του κύρους και των όρων της διακήρυξης και στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Κάνουμε τη διαφάνεια πράξη στη διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων»
«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει τη διαφάνεια πράξη στη διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων. Καταργώντας τις διατάξεις για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, προχωρώντας σε διαγωνισμούς πλαίσιο – την βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική – με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες. Λαμβάνοντας συγχαρητήρια από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία – πλαίσιο για τις ανάγκες σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η 3η που έρχεται στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η Σύμβαση για το Φράκτη του Έβρου και η Σύμβαση κατασκευής των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Σάμου, Κω, Λέρου που εγκαινιάζονται τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας – όπως είπε, από την Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν:
- Η 4η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και
- η 5η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου αύριο ολοκληρώνεται η κατάθεση των προσφορών, καθώς έχουν ήδη τελεσιδικήσει όλες οι προσφυγές και ενστάσεις και μετά θα πάει και αυτή στο Ελεγκτικό.
Μηταράκης: Θέλουμε να είμαστε «ασπίδα» για την Ελλάδα
«Εμείς, δεν μιλάμε να είμαστε η “ασπίδα” για την Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να είμαστε η “ασπίδα” Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να είμαστε “ασπίδα” για τη δικιά μας χώρα» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα και προσέθεσε: «Η δικιά σας πολιτική θεώρησε τους Ευρωπαίους κουτόφραγκους, ότι θα βάλετε όσους θέλετε από την ανατολή με τις τεράστιες επιπτώσεις για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, τα νησιά μας πνίγηκαν το 2015, γιατί θα πάνε την Ευρώπη και οι “κουτόφραγκοι” Ευρωπαίοι σας έκλεισαν τα σύνορα».
Στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι υπάρχει αποσυμφόρηση από μεταναστευτικές ροές σε όλη τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 87%, και ειδικότερα στα νησιά κατά 95%, ενώ οι δομές φιλοξενίας είναι 36 από 121 στο πρόσφατο παρελθόν.
«Πρώτο θέμα για εμάς είναι η ασφάλεια των συνόρων»
Πρώτο θέμα για εμάς είναι η ασφάλεια των συνόρων υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, αποτρέπουμε τις παράνομες εισόδους στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Σημείωσε μάλιστα ότι την υποχρέωση να φυλάμε τα σύνορά μας την έχει το Λιμενικό, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σχολιάζοντας την κριτική για θέματα διάσωσης, είπε ότι «το ερώτημα δεν είναι ποιος κάνει τη διάσωση, (το ερώτημα) είναι γιατί ο λαθροδιακινητής έχει δικαίωμα να βάλει βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάθεται στη μέση γραμμή να περιμένει τον πελάτη του. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Διότι αυτός που βγαίνει με μια βάρκα στη μέση γραμμή και περιμένει τον πελάτη από απέναντι, συνεννοημένοι με το γουατσαπ, σημαίνει ότι είναι μέλος κυκλώματος λαθροδιακινητών. Δεν είναι δουλειά κανενός ιδιώτη να περιπολεί το Αιγαίο». «Είναι δουλειά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μας» είπε ο κ. Μηταράκης.
Επίσης ο Νότης Μηταράκης έδωσε στοιχεία για τους αλλοδαπούς κατοίκους της Αθήνας σημειώνοντας ότι το 2014 είχε 74.000, το 2019 είχε 106.000 και σήμερα έχει 108.000. Με την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θα υπάρχουν αφύλακτα σύνορα, δεν θα γεμίζουν οι πλατείες των νησιών ούτε τα πλοία προς τον Πειραιά. «Οι ροές θα ελέγχονται, αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα απελαύνονται και η αποσυμφόρηση που έχει πετύχει η χώρα θα συνεχιστεί» τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, που προηγήθηκε, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε το ρόλο της ευρωπαϊκής «ασπίδας» που επέβαλε η κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι «δεν υπάρχει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, που να μην είστε υποχρεωμένοι, να την κάνετε, από τη στιγμή που θεωρήσατε ότι η χώρα μας, θα πρέπει, να παίξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, υπήρξε υποχώρηση στις “απόψεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπου θεωρούν κι αυτοί ότι ο Νότος, οι χώρες πρώτης υποδοχής πρέπει, να είναι η ασπίδα τους».
«Ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα η φοβική αντιμετώπιση, ότι εμείς είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης» εάν δεν γίνει προσπάθεια για επιμερισμό των ροών, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Επίσης, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Ψυχογιός είπε ότι προφανώς και το Λιμενικό έχει την πλήρη αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, όμως η κυβέρνηση ποινικοποιεί τη δράση ακόμα και ανθρωπιστικών οργανώσεων, που προσφέρουν στο πεδίο.
Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης αμφισβήτησε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πάει από την Ελλάδα στη Γερμανία εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουν «πακέτο» στη χώρα μας, καθώς κάποιοι έχουν φύγει με την τρίμηνη βίζα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση σπεύδει, πριν καν την ολοκλήρωση των συζητήσεων γύρω από το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, να εφαρμόσει τον όρο του εγκλωβισμού στο πρώτο σημείο υποδοχής με τη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης αναφέρθηκε στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών λέγοντας ότι ο λαός δεν σηκώνει το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.
Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι η ρύθμιση για τη διάσωση στη θάλασσα «στοχεύει στην παρεμπόδιση της, όπως επίσης στον αποκλεισμό πολιτών, αλλά και οργανώσεων που επιτηρούν και αρκετές φορές καταγράφουν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».