Το μετέωρο βήμα του πελαργού θυμίζει η κατάσταση στην κυβέρνηση μετά τη νέα εμπλοκή με την τρόικα, η οποία παγώνει την προσπάθεια για «φυγή προς τα εμπρός» που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από το τέλος του μνημονίου και την είσοδο της χώρας στην επόμενη φάση.

Οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της και την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης έχουν κολλήσει στα 19 προαπαιτούμενα από την πλευρά των δανειστών, τα οποία αποτελούν εφιάλτη για τον κυβερνητικό συνασπισμό εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει σταθερή δυναμική σε όλα σχεδόν τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού την ίδια ώρα μεταβάλλεται επί τα χείρω από τη σωρεία λαθών και αστοχιών που βλάπτουν την ήδη τσαλακωμένη εικόνα της κυβέρνησης. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σημεία φυγόκεντρων τάσεων υπό το βάρος της πολιτικής κόπωσης αλλά και με το βλέμμα στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που καθιστά ευκολότερη τη διαφοροποίησή τους από τις κεντρικές επιλογές με στόχο την πολιτική ρευστοποίηση των διαφωνιών τους στις κάλπες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που «δείχνουν» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον ότι χαράσσει δική του γραμμή και ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, επιχειρώντας να κατευνάσει τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και λοξοκοιτώντας στις κάλπες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών αποδεικνύεται ιδανικός «αποδιοπομπαίος τράγος» με πολλούς βουλευτές της συγκυβέρνησης να ζητούν επί πίνακι την κεφαλή του για το νέο φιάσκο με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Κορυφαία στελέχη του Μαξίμου σημειώνουν πάντως ότι η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας προφανώς και υπάρχει αλλά οφείλεται στην πολιτική διαπραγμάτευσης που έχε υιοθετήσει η κυβέρνηση. «Θέλουμε όταν επιστρέψει το κλιμάκιο των δανειστών να μην υπάρχει κανένα ανοιχτό ζήτημα, να συμφωνήσουμε, να επικυρώσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αδυναμία που έχει επιδείξει. Και αυτό διότι όσο πιο κοντά έρχεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη προληπτική γραμμή πίστωσης στις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, δίνεται η δυνατότητα στο Μαξίμου να το χρησιμοποιήσει ως κεντρικό πολιτικό δίλημμα μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ωστόσο, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι κομβικής σημασίας είναι οι όποιες αποφάσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου που είναι ορισμένο το κρίσιμο Eurogroup, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία για οριστικοποίηση του προγράμματος, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.