Για τα κρίσιμα ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
«Το Αφγανιστάν αποτελεί το πρώτο και ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο του Ταγίπ Ερντογάν καθώς θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στη χώρα για την υπεράσπιση του αεροδρομίου και άλλων αναγκαίων υποδομών. Επίσης θα παρουσιάσει την τουρκική παρουσία στη Λιβύη ως εξισορροπητική της ρωσικής καθώς η Άγκυρα αποτελεί μια δύναμη νατοϊκή», είπε η βουλευτής.
Για τον Τζο Μπάιντεν, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι δεσμευμένος στην υπόθεση των S-400 από το αμερικανικό κοινοβούλιο χωρίς να μπορεί να κάνει πίσω στο θέμα αυτό.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε επίσης ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί κάποια οριστική ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. «Όχι. Ευθέως σας λέω τη δική μου γνώμη, όχι δεν μας συμφέρει. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την οποιαδήποτε επιρροή των ΗΠΑ ή της ΕΕ δεν συμφέρει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία θα πληρώσει το μάρμαρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι προς όφελος της χώρας μας είναι να βρεθεί η Τουρκία εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου γενικώς αποδεκτού, επισημαίνοντας ότι αν από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν προκύψει κάτι τέτοιο, θα είναι ένα μήνυμα θετικό και όχι αρνητικό για την Ελλάδα.
Η φάση της «μη κρίσης» Ελλάδας – Τουρκίας
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει οι σχέσεις των δύο χωρών να περάσουν από τη φάση της μη κρίσης. «Αυτό σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων, μείωση των εντάσεων, αναζήτηση συμφωνίας στο ονομαζόμενο χαμηλό πολιτικό επίπεδο, που είναι οι οικονομικές, πολιτικές δραστηριότητες που φέρουν πιο κοντά τους λαούς. Θα πρέπει να περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Πρόσθεσε επίσης ότι προσδοκία και ειλικρινής ευχή είναι να υπάρξει χημεία μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη σημερινή τους συνάντηση η οποία θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα βασίζεται σε μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη «που αυτή έχει πλήρως χαθεί μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
«Δεν πάμε με κανένα μεγάλο καλάθι, δεν περιμένουμε κανένα κοσμοϊστορικό αποτέλεσμα [από την συνάντηση] αλλά είναι η βάση μιας ομαλοποίησης των σχέσεων που είναι απολύτως αναγκαία. Με τους Τούρκους πρέπει να μιλάμε, μπορεί να διαφωνούμε και να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αλλά πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.