Δύο απαιτητικά πολιτικά χρόνια στην εξουσία ολοκληρώνονται σε περίπου ένα μήνα, στις 7 Ιουλίου με τον πρωθυπουργό να κρατά τα ηνία σε μία περίοδο που στήνεται η μετά – covid εποχή για να αντιστραφεί το κλίμα και από την εσωστρέφεια να επιτευχθεί η τόνωση της οικονομίας που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα και να εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας για το αύριο.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η πανδημία και τα φυσικά φαινόμενα (φονικός σεισμός στη Σάμο, καταστροφικές πλημμύρες, κακοκαιρίες «Ιανός» και «Μήδεια» και φωτιά στο Σχίνο) σφράγισαν τα δύο αυτά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα με κεντρικό ζητούμενο την υγειονομική κρίση και την απαλλαγή της χώρας μας από το φονικό ιό.
Ήδη στα πολιτικά γραφεία γίνεται ένας εσωτερικός απολογισμός των δύο αυτών χρόνων και σε κυβερνητικό επίπεδο συζητείται έντονα, εάν τα «κεράκια» σβήσουν και μαζί «σβήσει» και το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, σηματοδοτώντας με έναν ανασχηματισμό την αλλαγή σελίδας και το πέρασμα στη νέα εποχή που θα έχει ως κεντρικό άξονα τις μεταρρυθμίσεις και την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.
Ανασχηματισμός: Ψίθυροι για αλλαγή στην «εντεκάδα»
Την αρχή έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας: «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο» και στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται», ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα όργανα του κόμματος εξήγησε: «Έχουμε ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της Κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».
Το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί»
Την απόδοση των υπουργών του παρακολουθεί ο πρωθυπουργός ανά πάσα στιγμή, καθώς επικαιροποιείται διαρκώς το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», όπου με ειδικό αλγόριθμό καταγράφεται το παραγόμενο έργο σε πραγματικό χρόνο και έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αξιολογεί το κυβερνητικό σχήμα και να βλέπει ποιοι υπουργοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις αυτής της περιόδου και ποιοι ολιγωρούν και ενδεχομένως να δουν την έξοδο από την κυβέρνηση. Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε άλλωστε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας: «Πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει».
Τώρα ή στη ΔΕΘ;
Ζητούμενο πάντως παραμένει ο πολιτικός χρόνος που θα επιλεγεί από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα εκπέμποντας το σήμα της φυγής προς τα εμπρός, καθώς κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι για συμβολικούς λόγους, το ορόσημο της προσεχούς επετείου των δύο ετών από την νίκη στις εκλογές του 2019 θα ήταν το ιδανικότερο.
Οι υπέρμαχοι της λύσης του Ιουλίου συνδέουν τις αλλαγές με την έγκριση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4 δισ. ευρώ, καθώς θα δοθεί η πρώτη ώθηση στην κομβική περίοδο που διανοίγεται με την εφαρμογή του σχεδίου για την «Ελλάδα 2.0». Σε αυτή την περίπτωση ένας «μεταρρυθμιστικός» ανασχηματισμός θα σηματοδοτούσε το πέρασμα στη νέα εποχή.
Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα ήταν προσφορότερο ο ανασχηματισμός να γίνει λίγο πριν από τη ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος σε σχέση με άλλες χρονιές. Στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης θέτοντας τους νέους άξονες της κυβερνητικής του πολιτικής, κίνηση που μπορεί να εκφραστεί στην πράξη με νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που θα δώσουν αέρα ανανέωσης, σηματοδοτώντας τη νέα αρχή, καθώς όπως είπε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Δεν υπάρχει χρόνος για να ξαποστάσουμε. Το πεδίο αναμέτρησης της επόμενης περιόδου δεν θα είναι άλλο από αυτό των μεταρρυθμίσεων. Μια αναμέτρηση, πρωτίστως, πολιτική που η έκβασή της θα είναι καθοριστική για την πατρίδα μας».