«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015» είπε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μεταξύ του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπειών των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη «Δημοκρατική Παράταξη» και έθεσε σε προεκλογικούς ρυθμούς το κόμμα.
«Σήμερα εδώ θα πάρουμε αποφάσεις, θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας συμφωνία και θα δώσουμε την τελική ώθηση στη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της αυτοοργάνωσης, καθ’ οδόν προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.
Εκτίμησε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρατεύονται διαρκώς στην υπόθεση αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται, όπως είπε, ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τον «μικρό στείρο διπολισμό», ότι δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες, αλλά ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και συναίνεση. «Άρα, χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα, που πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται την εβδομάδα αυτή, που, όπως τόνισε, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται συνταγματικά, «δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια», αλλά και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, «όχι για να μετρήσουμε τις δεδομένες ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφόλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση ενώπιον του λαού».
Μιλώντας για τη «Δημοκρατική Παράταξη», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι η «Ελιά συν» και όχι η «Ελιά μείον». Δήλωσε δε ότι «είμαστε απολύτως ανοικτοί, έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα» και πως, ωστόσο, «δεν είμαστε αφελείς, δεν εξαρτάμε τη δική μας επιδίωξη να ανασυγκροτήσουμε τη δημοκρατική παράταξη από κανέναν άλλον παρά μόνο από τη βάση της παράταξης». Στόχος είναι, είπε, η διασφάλιση της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως επισήμανε, από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια. «Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η εθνική υπευθυνότητα και σωφροσύνη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την άλλη εκδοχή, να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος», είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι είναι απλοϊκή η προσέγγιση που λέει ότι αν αποτύχει η διαδικασία προεδρικής εκλογής διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ήττας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και νίκης της ετερόκλητης αντιπολίτευσης. «Όποιοι νομίζουν ότι τα πράγματα κρίνονται τόσο επιπόλαια κάνουν λάθος», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας για τη «Δημοκρατική Παράταξη» είπε ότι το πρώτο καθήκον είναι να οργανωθεί ο διάλογος και ότι θα προσκαλούνται διαρκώς ως το τέλος πρόσωπα, κινήσεις, κόμματα να μετάσχουν στην προσπάθεια και να στελεχώσουν με δικούς τους αντιπροσώπους και την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και τη Γραμματεία και να πάρουν μέρος στο συνέδριο της παράταξης. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εκφράσει τις ευαισθησίες ενός κόμματος που έχει αδικηθεί και ταλαιπωρηθεί, που έχει ασκήσει βαθιά αυτοκριτική, αλλά σηκώνει ένας βάρος που γίνεται ηθικά και ιστορικά άδικο.
«Αλλά», συνέχισε, «το κάνουμε γιατί έχουμε αίσθηση ιστορικής ευθύνης και επειδή η δικαίωση της πατρίδας είναι δικαίωση των προσπαθειών μας». Επανέλαβε ακόμα ότι πέντε χρόνια θυσιών μπορούν με μεγάλη άνεση να χαθούν μέσα σε πέντε ημέρες και υπογράμμισε ότι «είναι κρίμα τώρα που φτάσαμε εδώ να θέσουμε υπό διακινδύνευση όλη αυτή την προσπάθεια».
Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή με τη Γραμματεία της θα δώσει αμέσως έμφαση στην υποεπιτροπή της, που θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα, με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. «Θα ασχοληθούμε και με τον διάλογο στον χώρο της Κεντροαριστεράς με την οργανωτική υποστήριξη, την υποστήριξη της αυτοοργάνωσης και με τον διάλογο που πρέπει να έχουμε με την Κοινωνία των Πολιτών», είπε, για να προσθέσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις που έχουν προαναγγελθεί για το χρέος, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λειτουργία του πολιτεύματος και για το νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι στην πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ζήτησε «συγγνώμη» «για εκείνες τις ατυχείς εκδηλώσεις που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση της Ελιάς και των εταίρων της Ελιάς».
Αναφέρθηκε επίσης και στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ, λέγοντας ότι η ΚΟ είναι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενεργεί στο όνομα της παράταξης, ότι το βάρος των βουλευτών είναι τεράστιο, υποχρεώνονται να μεταφέρουν τις αντιδράσεις και τις ευαισθησίες της κοινωνίας, αλλά και να εκπέμπουν το μήνυμα της παράταξης στην κοινωνία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για το τραγικό συμβάν στον Βόλο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ανέφερε ότι «χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος», για να προσθέσει πως το να πει ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των οικογενειών τους είναι το λιγότερο.
Στη συνάντηση πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Καρύδης, Χρ. Πρωτόπαπας, Αφρ. Αλ Σάλεχ, Π. Χρηστίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Ευθ. Καρδαράς, Ανδ. Καρέλας, Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Γ. Τούντας, Γ. Βερνίκος, Χρ. Δερβένης, Μαν. Επιτροπάκης, Μιχ. Χάλαρης, Π. Ιωακειμίδης, Παύλος Αθανασόπουλος, Σωτ. Κατσέλος, Θ Δραγώνα, Κων/να Κοσμίδου (κίνηση «Πρωτοβουλία Κέντρου»), Ανδ. Βεντούρης.