Τα πρακτικά βήματα για την πορεία από εδώ και πέρα καθοδόν προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ήταν το κεντρικό ζήτημα στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπείας του Κινήματος με αντιπροσωπείες κινήσεων και δυνάμεων που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής παράταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, κοινή πεποίθηση όσων έλαβαν τον λόγο αποτέλεσε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στις προγραμματικές θέσεις, οι οποίες και θα συνδιαμορφωθούν μέσα από ανοικτές διαδικασίες. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμήθηκε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα για την παράταξη θα δημιουργηθεί πρωτίστως από αυτό το προγραμματικό πλαίσιο και τις θέσεις, ιδίως για τη μετά μνημόνιο εποχή και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Σε αυτό το πνεύμα, μεταξύ εκείνων που έλαβαν τον λόγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί βάση στο προγραμματικό πλαίσιο για να είναι η παράταξη η τρίτη δύναμη απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ακόμα πως είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας να είναι από τον προοδευτικό χώρο.
Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν οι τρεις επιτροπές, για το πρόγραμμά (στην οποία θα είναι συντονιστής ο Κώστας Σκανδαλίδης), για την αυτοοργάνωση και για τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία θα αποτελείται από πρόσωπα όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά από όλες τις κινήσεις που συμμετέχουν και θα αριθμεί μέχρι και 400 στελέχη, καθώς επίσης και η Γραμματεία που θα αποτελείται από 30 άτομα.
Ακόμα, πέραν των θεματικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, και στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος, θα υπάρξουν επιπλέον και επιτροπές πρωτοβουλίας/ανασυγκρότησης, ανά δήμο, αλλά και κλιμάκια για πανελλαδικές εξορμήσεις, τα οποία θα αποτελούνται και από υπουργούς και βουλευτές και κομματικά στελέχη, αλλά και στελέχη όλων των κινήσεων. Πέραν του καθαρά πολιτικού σκέλους που θα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των κλιμακίων, θα συζητούνται και τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και θα αναζητούνται λύσεις.
Σύμφωνα με τις πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με το οργανωτικό πλαίσιο του συνεδρίου είπε ότι «δεν θέλουμε να γίνει συνέδριο μηχανισμών, ούτε συγκρουσιακό, αλλά ένα συνέδριο που θα μπορέσει ο καθένας να προσέλθει ανοικτά ώστε να συνδιαμορφωθεί το προγραμματικό πλαίσιο από εδώ και πέρα».
Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι οι προσκλήσεις που έχουν γίνει προς το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και προς άλλες δυνάμεις και πρόσωπα, όπως τον Σπύρο Λυκούδη, παραμένουν ανοικτές, αλλά πως από εκεί και πέρα, όπου προκαλείται η παράταξη θα τους απαντά. Οι ίδιες πηγές της Χαρ. Τρκούπη παρέπεμπαν ως παράδειγμα, στην περίπτωση της απάντησης του ΠΑΣΟΚ προς το Ποτάμι με αφορμή το θέμα της μετανάστευσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε μια συζήτηση και για το θέμα των συμμαχιών, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι η ΝΔ προσχώρησε στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και πως έχει καλέσει πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την προϋπόθεση να υπάρχει αλήθεια και υπευθυνότητα. «Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν, αυτοί μας αποκλείουν και μας λοιδορούν», τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμα και σε έρευνες που αναφέρουν ότι το 95% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί απολύτως με τον «τυχοδιωκτισμό και την επιστροφή στο παρελθόν» που, όπως συμπλήρωναν οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ακόμα ότι αυτό φάνηκε και από πανελλαδικές δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, στις οποίες εκφράστηκαν αμφιβολίες του κόσμου για τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχέση με όσα ακούγονται ως προς το γιατί, απόντος του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, δεν ανοίγει ο ίδιος την κοινοβουλευτική διαδικασία αύριο για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θέλει να μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσει το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, και τις προτάσεις και το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς επίσης και για την ανασυγκρότηση της χώρας.
«Σήμερα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα, το εναρκτήριο λάκτισμα, για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ξέρουμε τις δυσκολίες, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος στην πολιτική ζωή για το καλό της χώρας και για να εκφράσει αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα που εξακολουθεί να είναι η Κεντροαριστερά στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Παντελής Καψής. Είπε ακόμα ότι θα είναι συνέδριο ανοικτό στο οποίο προσκαλούνται να δώσουν το «παρών» όλοι όσοι αγωνίζονται και έχουν αγωνιστεί για τη Δημοκρατική Παράταξη.
«Σήμερα ανοίξαμε τη διαδικασία της συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν την κλείσαμε. Είναι μια ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις για να συνδιαμορφώσουμε και το πολιτικό και το οργανωτικό πλαίσιο. Οι εξελίξεις επείγουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Νίκος Μπίστης. Επανέλαβε δε την πρόσκληση «προς όλες τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο χώρο της Κεντροαριστεράς να έρθουν με όλο το φορτίο, τούς ανθρώπους, τις ιδέες για να συνδιαμορφώσουμε την παράταξη».
Για «εκκίνηση μιας οργανωτικής και πολιτικής προσπάθειας προς το συνέδριο, αλλά με καταληκτικό στόχο τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, δηλαδή της Κεντροαριστεράς», μίλησε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Υποστήριξε ότι «η Κεντροαριστερά είναι μια απόλυτη ανάγκη για τη χώρα, προκειμένου να μη διολισθήσει σε περιπέτειες», και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, που θέλουν να διασφαλίσουν την ομαλή πορεία της χώρας με έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα, ως ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».