Για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και το έργο που έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του διεθνούς ψηφιακού διαδικτυακού συνέδριου με τίτλο «Innovative Greeks» (Έλληνες της Καινοτομίας) στις 3 Μαρτίου 2021 που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece. Όπως τόνισε, οι Έλληνες επέδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα και ετοιμότητα όσον αφορά στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα λόγω της πανδημίας, αναφέρει το ΑΠΕ.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν ακόμη πολλά κενά από την 3η βιομηχανική επανάσταση που πρέπει να καλυφθούν, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Επανέλαβε μάλιστα ότι μέχρι τώρα το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν στο hardware, δηλαδή στις υποδομές, όσο στο software, δηλαδή στις αργές διαδικασίες και στην έλλειψη οργάνωσης. Επεσήμανε όμως ότι στόχος είναι όλα τα έργα που σχεδιάζει στο υπουργείο θα υλοποιηθούν εντός της 4ετίας σχολιάζοντας ότι αυτό δεν είναι ανέφικτο, καθώς υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Έχοντας ως πυξίδα την Εσθονία» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε απλοποιήσεις διαδικασιών όσον αφορά σε γεγονότα ζωής των πολιτών, όπως γέννηση, γάμος κ.α., ενώ υπογράμμισε την σπουδαιότητα και την μεγάλη ανταπόκριση όσον αφορά στην χρήση του gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη που είναι σημαντικό εργαλείο για την διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καινοτομία του διαγωνισμού του 5G κι ιδιαίτερα τις καινοτομίες όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία, σε ό,τι αφορά στο ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ» χρησιμοποιώντας το 25% των χρημάτων της δημοπρασίας αλλά στο ότι κάποιες λίγες συχνότητες δεν δημοπρατήθηκαν, ώστε να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, για σκοπούς ανάπτυξης προϊόντων.
Πατέλης: Η πολιτική σταθερότητα, τα σημαντικότερο εφόδιο της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων
Η πολιτική και η θεσμική σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα εφόδια της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας απόψε στο ψηφιακό συνέδριου “Innovative Greeks” που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.
Πρόκειται όπως είπε για μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας ενώ σημείωσε τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα φορολογικά κίνητρα, μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το νόμο για την αφερεγγυότητα αλλά και την ψηφιακή μεταρρύθμιση όπως και την έναρξη λειτουργίας δικτύων πέμπτης γενιάς σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.
Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν επιλέξει ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτει ότι το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τα ταλέντα στα οποία η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
“Εστιάζουμε στους ιδρυτές των επιχειρήσεων, στο προϊόν και το μέγεθος της αγοράς που απευθύνονται. Επενδύουμε για διάστημα που φτάνει και τα 15 χρόνια, καθώς χρειάζεται υπομονή και συνεχής προσαρμογή”, ανέφερε η Laurel Bowden, Partner της 83North.
Ο Scott Friend, Partner της Bain Capital Ventures σημείωσε ότι το κίνητρο για την επένδυση στην Ελλάδα ήταν μια καταπληκτική ιδέα και μια καλή ομάδα ιδρυτών της επιχείρησης. “Το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό”, επανέλαβε ο κ. Friend.
Ο James Christopoulos, γενικός διευθυντής της CVC Capital Partners ανέφερε ότι η εταιρεία επενδύει τα τελευταία 4-5 χρόνια έντονα στην Ελλάδα και ξεκίνησε το 2016 όταν υπήρχε ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα καθώς πίστεψε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. “Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς. Λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής ενώ επενδύουμε και στον τομέα των βιολογικών τροφίμων που αποτελεί μια παγκόσμια τάση”.
Ο Nikitas Koutoupes, γενικός διευθυντής της Insight Partners σημείωσε πως δε χρειάζεται να φύγει κάποιος από την Ελλάδα για να πετύχει. “Οι Έλληνες πρέπει να δουν τα δικά τους δυνατά σημεία και τις ιδιαιτερότητες. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παρέχει ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι δύσκολο να βρεις σε άλλες χώρες, ενώ πλεονέκτημα, κατέληξε, αποτελεί και το θέμα του κόστους”.