Ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει «φάει» τη ζωή του στις πισίνες, έχει αγωνιστεί 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν πάντα πρότυπο για τα παιδιά που ξεκινούσαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό της χώρας του από την θέση του ΓΓΑ και προσπαθεί για ένα καλύτερο αύριο κυρίως για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Όταν άκουσε ζωντανά πριν από λίγες ημέρες στην Διαδικτυακή Ημερίδα της ΓΓΑ, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σοκαρίστηκε.
Ο ΓΓΑ μιλάει στο gazzetta.gr για αυτά που νιώθει για την καταγγελία της Μπεκατώρου, για τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί, για τα “όπλα” της πολιτείας στη μάχη της αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων αλλά και ζητάει απ’ όλους και απ’ όλες να “σπάσουν” τη σιωπή τους.
«Δεν θα μέναμε με σταυρωμένα χέρια στο παρελθόν».
Ως άνθρωπος και ως Ολυμπιονίκης πως βιώνεις την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου;
«Ως άνθρωπος που έχει περάσει πάνω από 30 χρόνια ως αθλητής στις πισίνες, νιώθω μεγαλύτερη ντροπή, οργή και απογοήτευση αλλά συγχρόνως νιώθω θαυμασμό για τη Σοφία και τις κοπέλες που μπορεί να βίωσαν κάτι αντίστοιχο και μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της να ανοίξουν τα στόματα τους».
Στα χρόνια που ήσουν αθλητής είχες ακούσει από αθλήτριες κάποια παρόμοια περιστατικά;
«Η αλήθεια είναι ότι όχι σε τέτοιο βαθμό. Ούτε από κορίτσια ούτε από αγόρια. Το σίγουρο είναι ότι αν μαθαίναμε αντίστοιχο περιστατικό δεν θα μέναμε με σταυρωμένα τα χέρια».
«Ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανώνυμων αναφορών»
Τι «όπλα» έχει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει τέτοια νοσηρά φαινόμενα;
«Ότι έχουν ή δημιουργούν οι άλλες χώρες του κόσμου τα τελευταία χρόνια που το θέμα είναι ψηλά στη διεθνή αθλητική ατζέντα είτε από κυβερνητικούς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από το αθλητικό κίνημα (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και Διεθνείς Ομοσπονδίες). Δηλαδή, ένα οργανωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης όπως είναι το start to talk από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συμμετέχει η ΓΓΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν Ομοσπονδίες και Σωματεία και η γνώση θα διαχέεται προς τα κάτω».
Τι πρόσθετες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η πολίτεια για να «βοηθήσει» όσους θέλουν να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα και να τους “θωρακίσει”;
«Όπως και με τις άλλες απειλές που υφίσταται ο αθλητισμός (βλ. χειραγώγηση αγώνων, ντόπινγκ κλπ) χρειάζεται η ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανώνυμων αναφορών (whistleblowing) ώστε να διερευνώνται σχετικές υποθέσεις, χωρίς διαπόμπευση των θυμάτων. Οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΕΕ, ΟΗΕ) για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και παραδείγματα χωρών (όπως π.χ. η Αυστραλία) μπορούν να υιοθετηθούν. Για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων έχει δημιουργηθεί γι αυτόν τον λόγο εφαρμογή ανώνυμων αναφορών στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας».
Πολλές φορές τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί;
Οι ομοσπονδίες έχουν αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταγγελίες ή υπάρχει φόβος και δύσκολα μιλούν οι αθλητές;
«Το παρελθόν έδειξε ότι δεν έχουν τέτοια αντανακλαστικά και πολλές φορές τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί. Αυτό ακριβώς πρέπει να αλλάξουμε και να δούμε όλοι το πρόβλημα κατάματα ώστε να γίνουμε μέρος της λύσης. Η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση των ομοσπονδιών στα παραπάνω προγράμματα θα πρέπει να προστεθεί στα κριτήρια αξιολόγησής τους».
«Μηδενική ανοχή»
Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις ως ΓΓΑ και ως άνθρωπος με μακρά πορεία στον αθλητισμό στα νέα παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίζονται στην ρίζα τους τέτοια φαινόμενα;
«Μιλήστε, σπάστε τη σιωπή και εδώ είμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσο ανυπέρβλητο και αν φαίνεται. Θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα γιατί ακριβώς ο αθλητισμός είναι για να προσφέρει αξίες και δεξιότητες και όχι να προσφέρει τραύματα και εφιάλτες».
Μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των γονέων ως προς τους ανθρώπους του αθλητισμού μετά από την καταγγελία της Σοφίας; Τι θα συμβούλευες τους γονείς;
«Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό γιατί η προίκα που θα πάρουν θα τα κάνει πιο δυνατά σε όλη τους τη ζωή. Αξιολογήστε όμως πού και με ποιους κάνουν τα παιδιά σας αθλητισμό. Οι κανόνες συμπεριφοράς, ο ρόλος των γονέων, προπονητών, παραγόντων πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Η εμπιστοσύνη στον αθλητισμό κτίζεται κάθε μέρα. Τα ελάχιστα παραδείγματα πρακτικών σαν και αυτό που κατήγγειλε η Σοφία δεν πρέπει να αμαυρώνουν την εικόνα του αθλητισμού καθότι τέτοια περιστατικά μπορεί να συμβούν σε όλους τους χώρους. Η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η εγρήγορση όλων μας με συγκεκριμένο πλαίσιο και εργαλεία θα τα εκμηδενίσει. Και η συνεισφορά της Σοφίας όμως στο να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον είναι ανεκτίμητη».
Πηγή: gazzetta.gr