Μετά τη σημερινή ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, η υπουργική απόφαση τόσο για την τιμή των δύο τεστ κορονοϊού όσο και για τη χρέωση των συνοδών υπηρεσιών θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε τη σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλήας και ζήτησε από όλα τα κόμματα να την ψηφίσουν.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να μην υπάρξει όχι μόνο διατίμηση ως προς το κόστος των δύο εμβολίων αλλά και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για την διεξαγωγή τους, ώστε να μην υπάρξει από άλλη «οδό» υπέρμετρο τελικό κόστος για τους πολίτες που κάνουν αυτά τα τεστ.
Στόχος μας είπε, είναι να καθοριστούν δίκαιες τιμές ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά και να μην είναι αντικίνητρο για να τα διεξάγουν οι ιατροί. Η τιμή για τα ταχείας διεξαγωγής τεστ θα είναι όπως είπε ο υπουργός 10 ευρώ, ενώ για τα PCR στα 40 ευρώ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα προχωρούσε σε διατίμηση αλλά στα τεστ ανίχνευσης Covid-19, διαπιστώσαμε αισχροκέρδεια και ότι δεν λειτούργησε η αγορά. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις μάσκες και τα αντισηπτικά, που ο ανταγωνισμός λειτούργησε και έχουμε τιμές κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ο πολίτης , τόνισε, με τον τρόπο αυτό «θα ξέρει το πόσο θα πρέπει να πληρώσει για ένα τεστ και να μη πέφτει θύμα μιας δυστυχώς μεγάλης αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκε σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα».
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις του υπουργού
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, χαρακτήρισε υποκριτική την σπουδή της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έρχεστε να επιβάλετε διατίμηση μετά από 8 μήνες που έχει ξεσπάσει η πανδημία και που ο ΠΟΥ σας έχει πει ότι είναι απαραίτητο μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τα συστηματικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό».
Τώρα, είπε, «έρχεστε κατόπιν εορτής, περιμένοντας το αόρατο χέρι της αγοράς να ρυθμίσει τα πράγματα και δεν σας καιγόταν “καρφάκι” για τα τα λαϊκά νοικοκυριά που επιβάρυναν τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς για να κάνουν ένα τεστ». Εμείς , δήλωσε, «θα ψηφίσουμε “παρών”, γιατί έχουμε καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει να υπάρξει η κοστολόγηση των τεστ από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση με επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια. Συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ».
«Με μεγάλη καθυστέρηση και εκ των υστέρων» έρχεται αυτή η τροπολογία, παρατήρησε στον υπουργό Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε ότι η διατίμηση προφανώς και πρέπει να την κάνετε γιατί έχει ξεφύγει η κατάσταση αλλά είπε πως αυτό είναι μέτρο που το συναντάς σε κομμουνιστικά καθεστώτα και θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλο μέτρο καλύτερο.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφώνησε ότι η διατίμηση και η επιβολή πλαφόν δεν είναι «καθόλου φιλελεύθερο μέτρο, αλλά και οι συνθήκες είναι έκτακτες και απαιτούν έκτακτα μέτρα» εάν και πρόσθεσε πως ειδικά στο φάρμακο -που ένα είδος φαρμάκου είναι και σε αυτή την περίοδο τα τεστ Covid για να μην έχουμε εξάπλωση της πανδημίας- υπάρχει διατίμηση που την κάνει ο ΕΟΦ.
Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα μαζικά τεστ, o υπουργός είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχωρήσαμε στην διατίμηση και περιμέναμε να λειτουργήσει η αγορά. Γιατί, εξήγησε, όπως «θα έχετε ακούσει από το πρωί, πολλοί θεσμικοί εκπρόσωποι των γιατρών έχουν κάνει δηλώσεις που λένε ότι με την διατίμηση θα κάνουν λιγότερα τεστ».