Αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από αύριο το πρωί απαγορεύεται στα σούπερ μάρκετ και στις υπεραγορές να πωλούν είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «σήμερα εκδώσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που από αύριο απαγορεύεται η διάθεση βιομηχανικών προϊόντων και όχι πρώτης ανάγκης, από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές που λειτουργούν κανονικά παρά το lockdown». Επισήμανε ότι «από την στιγμή που το κράτος αναγκάζεται να παρέμβει στην αγορά για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι αυτή της πανδημίας, και κλείνει την λειτουργία καταστημάτων, το κράτος οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα αυτά με δίκαιο τρόπο για την αγορά, ώστε μετά να λειτουργήσει φυσιολογικά και πάλι».
Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, πως η γνώση αυτής της στρέβλωσης που σημειώθηκε στον ανταγωνισμό, υπήρξε από το πρώτο lockdown, όπου παρατηρήθηκε πως τα σούπερ μάρκετ πήραν μερίδιο της αγοράς σε προϊόντα που πωλούνται στον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας.
«Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειες» ανέφερε ο υπουργός, «τους πολίτες εκείνους που επιλέγουν να αγοράσουν αυτά τα βιομηχανικά προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ» αλλά εξήγησε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνεται όταν ως κράτος έχεις κλείσει τα άλλα τα καταστήματα που πωλούν τα ίδια προϊόντα.
Οι συμπολίτες αυτοί, σε ένα πλαίσιο συνεννόησης, θα πρέπει να δείξουν κατανόηση, έτσι ώστε όταν θα ανοίξουν και πάλι όλα τα καταστήματα, να έχουμε μια βιώσιμη αγορά και να μην έχει παίξει ρόλο το κράτος υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματία».
Το αίτημα αυτό, της απαγόρευσης διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών προϊόντων, όπως έπιπλα, λευκές συσκευές ή είδη υφαντουργίας, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το έθεσαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ, όπως σημείωσε «και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έδειξαν καλή διάθεση, μπορεί βεβαίως να μην ήταν ευτυχισμένοι, αλλά επειδή υπήρχε ένα σοβαρό σκεπτικό, του να διατηρήσουμε και να μην δημιουργήσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό, την αποδέχθηκαν».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, από την δική του πλευρά, συμφώνησε με την ρύθμιση αυτή, λέγοντας ότι για αυτό και χθες, 58 βουλευτές του κόμματός του κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό, προκειμένου να υπάρξει αυτή η απαγόρευση.
Μάλιστα, επέκρινε την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης ότι καθυστέρησε να βγει αυτή η ΚΥΑ και θα έπρεπε να είχε εκδοθεί πριν την ανακοίνωση του lockdown.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως «η απόφαση έκδοσης μιας τέτοιας ΚΥΑ, δεν είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει, όχι μόνο να εντοπίσεις μέσα από τους ΚΑΔ τα προϊόντα που πρέπει να απαγορευτούν, αλλά και να εξαιρεθούν ορισμένα προϊόντα όπου είναι μεν βιομηχανικά, αλλά παράλληλα είναι πρώτης ανάγκης, όπως παραδείγματος χάρη οι λαμπτήρες ή τα καλσόν.
Ο υπουργός, πάντως, σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης, καθώς το Σάββατο ξεκίνησε το δεύτερο αυτό lockdown και σήμερα, Τρίτη, εκδόθηκε η ΚΥΑ. Παράλληλα, ζήτησε από τα κόμματα αλλά και από τους φορείς που έχουν κληθεί αύριο σε ακρόαση για το νομοσχέδιο, πως εάν υπάρχει κάποιο προϊόν που δεν έχει προστεθεί στην λίστα, να το αναφέρουν για να προστεθεί.
Σχετικά με την παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη, ότι δεν αναφέρονται στα είδη που απαγορεύονται να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα ιματισμού, ο υπουργός απάντησε ότι θα τα ελέγξει και αύριο θα ενημερώσει την Επιτροπή, εάν και όπως είπε, πιστεύει ότι «συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο υπό την απαγόρευση πώλησης ειδών κλωστοϋφαντουργίας που υπάρχει».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σε παρέμβασή του σχετικά με την ΚΥΑ, είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι με την κυβέρνηση. Είναι σωστή η απόφαση που έλαβε» και κάλεσε στην αυριανή συνεδρίαση, οι φορείς που έχουν κληθεί να υποδείξουν εκείνοι εάν χρειάζεται να ενταχθούν στην λίστα και άλλα προϊόντα».