Στη Βιέννη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα είναι κεντρικοί ομιλητές στο επίσημο δείπνο, με το οποίο θα κλείσουν οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Τραπεζών άρχισαν το απόγευμα της Τετάρτης στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ της αυστριακής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φθάνει στη Βιέννη έπειτα από πρόσκληση του διοικητή της Deutsche Bank και προέδρου του Institute of International Finance (IIF) Γιόζεφ Άκερμαν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής συνομιλίες με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αναμένεται να βρεθούν η πρόσφατη ελληνική δημοσιονομική κρίση, οι προσπάθειες αντιμετώπισής της και η στάση και συμβολή της Αυστρίας στο πλαίσιο αυτό, οι διαφαινόμενες παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ανάγκη λήψης γενικότερων μέτρων στη χρηματοοικονομική κρίση, τα μεταρρυθμιστικά μοντέλα για τη ρύθμιση των χρηματαγορών και στους μελλοντικούς κινδύνους του συστήματος, αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

Οι Αυστριακοί συνομιλητές αναμένεται να αναπτύξουν στον Έλληνα πρωθυπουργό τις θέσεις της χώρας τους και την εξαρχής θετική στάση της απέναντι στο μηχανισμό στήριξης, όπως και την αντίστοιχη θετική τοποθέτηση της πλειονότητας του αυστριακού πληθυσμού ως προς την «βοήθεια» προς την Ελλάδα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φάιμαν για μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου και η συνοδεία του θα βρεθούν σε γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει προς τιμή του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν στις εργασίες του συνεδρίου, στου οποίου το κλείσιμο θα είναι κεντρικός ομιλητής.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ