Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία και για τα εξοπλιστικά, όμως έβαλε και την ατζέντα των επόμενων τριών μηνών του 2020 για εθνικά, εργασιακά και ασφαλιστικό.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα εθνικά θέματα βρίσκονται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24- 25 Σεπτεμβρίου, μένει να φανεί εάν η Τουρκία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης μετά το πρώτο θετικό βήμα της απόσυρσης του Oruc Reis ή εάν θα επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι, με τη στήριξη Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Αυστρίας.
Ο πρωθυπουργός όμως έδωσε το στίγμα των προθέσεων του δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία και θετικός ακόμη και για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεπέρασε τον πολιτικό σκόπελο της αποκάλυψης από το ίδιο του το άρθρο για έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για καταγραφή προφορικής συμφωνίας και εν πάσει περιπτώσει έδειξε ότι θεωρεί πως από την ώρα που ακυρώθηκε αυτή η συμφωνία με ευθύνη της Αγκυρας, για την Αθήνα είναι ως μη γενόμενη διπλωματικά.
Από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού πάντως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι συζητήσεις σε επίπεδο συμβούλων να αφορούσαν βήματα με τελική κατάληξη την προσφυγή στη Χάγη. Ωστόσο αυτό είναι σε κάθε περίπτωση ακόμη πολύ μακριά. Εκείνο που είναι πιθανό άμεσα είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Εν τω μεταξύ η Αθήνα θέλει να προχωρήσει και το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων και με την Αλβανία και για το θέμα αυτό θα ταξιδέψει στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και θα συζητήσει με τον Έντι Ράμα ο κ.Μητσοτάκης.
Ασφαλιστικό- Εργασιακά
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι παρά την πανδημία του κορονοϊού και την κρίση στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της για «μεταρρυθμιστικό έργο» μέσα στο 2020. Και τα δύο επόμενα μεγάλα κεφάλαια που θα ανοίξουν το φθινόπωρο αφορούν στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Όπως ανακοίνωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης το Σάββατο:
«Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης», είπε ο κ.Μητσοτάκης, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού “κουμπαρά” για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα».
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός εκλήθη να δώσει διευκρινίσεις για τα δύο αυτά θέματα. Προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει εξαντλητική διαβούλευση και διάλογος στη Βουλή. Έδωσε όμως μία πρώτη γεύση κάνοντας λόγο για ευελιξία στην κατανομή του εργασιακού χρόνου, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα πρόκειται για κατάργηση του οκτάωρου.
Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε πάντως ότι αναμένει αντιδράσεις για τα εργασιακά, καθώς όπως σχολίασε χαρακτηριστικά αποτελούν ζήτημα ταμπού για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι σαφής πάντως η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των επιχειρήσεων με το σκεπτικό ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας. Εξάλλου ένα από τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με κύριο στόχο να μειωθεί το εργοδοτικό κόστος.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθεί νέο ασφαλιστικό, που θα αφορά το δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης, σε ευθυγράμμιση με τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.
Έδειξε μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιεί το κεφάλαιο του «κουμπαρά», του δεύτερου πυλώνα, για επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Είπε όμως ότι είναι υπό συζήτηση εάν η διαχείριση των κεφαλαίων αυτών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή από το δημόσιο.
Δήλωσε πάντως: «Εγγυώμαι προσωπικά πως καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί».