Σίγουρα πρόκειται για μια απόφαση που οι ιστορικές της προεκτάσεις προκαλούν ανατριχίλα, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα, ανάγκασαν τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να την λάβει.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον με τη μορφή που την μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα πραγματοποιηθεί εφέτος και αυτό είναι κάτι που έχει να γίνει από τη μαύρη δεκαετία του 1940 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε.
Η 85η ΔΕΘ ήταν προγραμματισμένη για 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, που προγραμμάτιζε να δώσει δυναμικό «παρών» με σχεδόν όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.
Η διαδρομή της ΔΕΘ ξεκίνησε το 1926 και σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, συμμετείχαν 600 εκθέτες και είχε 100.000 επισκέπτες. Για τα επόμενα χρόνια όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε βαριά τη σκιά του.
Την περίοδο της κατοχής οι ναζί εισέβαλαν στους χώρους της ΔΕΘ και χρησιμοποίησαν τα περίπτερα σαν αποθήκες. Η καταστρεπτική μανία τους, μάλιστα, τους οδήγησε στο να ανατινάξουν τα κτίρια της ΔΕΘ πριν από την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη. Οι καταστροφές, αλλά και ο εμφύλιος στη συνέχεια δεν άφησαν περιθώρια στην επαναλειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης.
Η ΔΕΘ άνοιξε ξανά τις πύλες της το 1951 και για τη διοργάνωσή της διατέθηκαν 5 δισ. δρχ. από τις Αμερικανικές Πιστώσεις και άλλο 1 δισ. για τη διαφήμισή της. Η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε ήταν απίστευτη. Την πρώτη μέρα που άνοιξε δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν πολλά ταμεία με αποτέλεσμα με δυσκολία να μπουν 20.000 άτομα και να μείνουν εκτός τουλάχιστον 5.000 επισκέπτες. Συνολικοί επισκέπτες βρέθηκαν 543.000, 100.000 εκ των οποίων ήταν από εκτός Θεσσαλονίκης. Το εισιτήριο ήταν 4.000 δρχ. ενώ το εργατικό-υπαλληλικό 2.000 δρχ.
Χθες, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε πως σχεδόν μετά από 70 χρόνια, ένας άλλος «πόλεμος», υγειονομικός αυτή τη φορά, στέκεται αφορμή για να κλείσει και πάλι η ΔΕΘ τις πύλες της.