Τη ριζική αντίθεση του κόμματός του απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).
«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αντιδραστικό και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται κατακαλόκαιρο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο «είναι καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτές οι απαιτήσεις έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διά μέσου της τρόικα: «Έρχονταν μέσω της τρόικα, όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις -όπως γνωρίζω έχουν πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ οι συγκεκριμένοι».
«Και το χρηματοδοτούν, αυτά είναι επίσημα στοιχεία…», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.
«Είχαμε δώσει δύσκολες μάχες τότε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να δυσκολέψουμε τις απολύσεις που ήταν το βασικό τους αίτημα και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, όπως πρέπει να είναι. «Και ταυτόχρονα», συνέχισε, «να διατηρήσουμε τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, από τους κανόνες και τους όρους που πρέπει αυτή να διέπεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις…». Το δεύτερο, είπε, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την “αποδέσμευση” των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών». Πρoσέθεσε ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε άλλα φαινόμενα όπως αν οι βαθμοί μετράνε στις εισαγωγικές και αυτό αργότερα μετράει και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών. «Η πίεση και προς τους εκπαιδευτικούς για το άριστα σε όλους ή σε αυτούς που πληρώνουν καλά θα είναι ένα φαινόμενο που θα βρείτε μπροστά και εσείς», πρόσθεσε. Πέραν αυτών, τόνισε, «θα είναι και ένα πολύ αρνητικό και αντιφατικό μήνυμα για την αξιοκρατία και την ισονομία στο κοινωνικό πεδίο πια, διότι το σχολείο είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας».
Συναντήθηκα σήμερα με το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, όπου και τόνισα ότι θα σταθούμε ριζικά απέναντι από το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών, για την ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί μας πάει πίσω.https://t.co/3v5ZOyWAfQ
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) July 8, 2020
«Εμείς θέλουμε ένα σχολείο να λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους με συγκεκριμένους κανόνες κι αυτό ανατρέπεται σήμερα και θα μας βρει απέναντι», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός. Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι ακολουθούν «τα ίδια πατήματα» από το 2012 «που άρχισε η κόλαση με τον Σαμαρά, με την απολυμένη Φώφη Μπουλούτα, με τον Μπαμπινιώτη, με τον Αρβανιτόπουλο, που ξεπούλησε ουσιαστικά τη δημόσια εκπαίδευση». «Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι όπως κι εσείς και πιστεύω ότι η στήριξη σας θα είναι ίδια όπως ήταν πάντα διαχρονικά», συνέχισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλουν μικρό σχολείο δημόσιο και ακριβό». «Τι σημαίνει αυτό; Το δημόσιο σχολείο συρρικνώνεται γιατί αφήνουν ελεύθερα τα ιδιωτικά σχολεία να ανοίξουν φροντιστήρια πια με το νέο νομοσχέδιο, δηλαδή μετά τις 13:30 τα σχολεία θα λειτουργούν ως φροντιστήρια. Ουσιαστικά μεταφέρουν την παραπαιδεία και μέσα στα ιδιωτικά σχολεία…», είπε.
Μίλησε για λογική ότι «η αγορά τα ρυθμίζει όλα», κάτι που «δεν τόλμησε να το πει ούτε ο Αρβανιτόπουλος», και έθεσε το ερώτημα γιατί το κάνουν τώρα αφού «δεν τους αναγκάζει καμία τρόικα». Ο κ. Κουρουτός μίλησε για «προσχηματικό διάλογο» εκ μέρους του υπουργείου. Είπε πως το «η αγορά τα ρυθμίζει όλα» του το είπε η κ. Κεραμέως στο τηλέφωνο την Παρασκευή το βράδυ όπου, όπως ανέφερε ο κ. Κουρουτός, τον πήρε για να του πει ένα «ευχάριστο νέο», ότι κατεβάζει νομοσχέδιο για το καλό τους. «Της είπα ότι καθοδηγείται από του εργοδότες, ότι υπάρχει οριζόντια διασύνδεση με τους εργοδότες, δεν διοικεί το υπουργείο η ίδια ή η κυβέρνηση, αλλά οι επιθυμίες των εργοδοτών», προσέθεσε.
Διευκρίνισε ότι δεν μιλά για όλους τους εργοδότες, καθώς «υπάρχουν σχολεία που σέβονται τους εργαζόμενους και τους νόμους». Όπως ανέφερε, είπε επιπλέον στην υπουργό ότι «δεν μπορούν αυτά τα σχολεία κάτω από αυτό το καθεστώς να δίνουν ισότιμους τίτλους με του δημοσίου». Ο κ. Κουρουτός είπε ακόμη ότι «αρχίζουν από εμάς και θα συνεχίσουν στα φροντιστήρια», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του έδωσε αγώνα να βάλουμε κάποιους κανόνες λειτουργίας (…) τώρα έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα».