Στη δημοκρατική και χωρίς διακρίσεις κοινωνία εστίασε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, κλείνοντας το 4ωρο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» με έμφαση στη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα την Πέμπτη (25/6).
«Μία ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία χωρίς κανενός είδους διακρίσεις δεν είναι ουτοπία. Μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό είναι το μήνυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήταν μία δημιουργική μέρα. Και χωρίς υπερβολή πιστεύω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική», σημείωσε, τονίζοντας «η Ελλάδα “βγαίνει από τη ντουλάπα” και υπερασπίζεται υπερήφανα τα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο εργασίας, με στόχο να φέρει ευημερία στις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας», καθώς στόχος και φιλοδοξία της πρωτοβουλίας είναι«να δημιουργήσουμε μία συμμαχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή».
Αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο όλων των εισηγήσεων, «με τον ευθύ τρόπο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, με την κουλτούρα της ανοιχτής ματιάς» ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι οι κοινωνίες που απορρίπτουν κάθε είδους διάκριση και αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου, ως ένας από τους συνδιοργανωτές, να μεταφέρω αυτό το μήνυμα σε όλους τους υπεύθυνους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε όλους τους πολίτες, σε όλον τον κόσμο, σε εκείνους που βιώνουν άδικα προκατάληψη στον χώρο εργασίας και στην καθημερινή τους ζωή, σε εκείνους που κλείνουν τα μάτια στις διακρίσεις, πιστεύοντας -λανθασμένα- ότι δεν τους αφορούν», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Βέβαια, όπως είπε, «η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση» καθώς «πρέπει να καταπολεμήσουμε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις χρόνων και στερεότυπα που καλλιεργούνται από μη επιστημονικές απόψεις, ανορθολογισμό, αντιουμανιστικό πνεύμα και αναχρονιστικό συντηρητισμό». Για αυτόν τον λόγο, υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να μη σπαταληθεί η σημερινή προσπάθεια» και να δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα εργασίας που θα ανοίξει τον δρόμο προς τα εμπρός με εποικοδομητικές παρεμβάσεις που θα έχουν αντίκτυπο. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ουσιαστικό οδικό χάρτη που θα πυροδοτήσει την αλλαγή», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε σήμερα δύο βασικές προτάσεις: Να καθιερωθεί θέση υπεύθυνου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον, και να διαμορφώσουμε μία ειδική ατζέντα με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ανέφερε ότι η συμμετοχικότητα δεν είναι απλώς η σωστή πολιτική. Έχει οικονομική αξία για τις επιχειρήσεις γιατί δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση καλύτερων εργαζομένων. Μάλιστα, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της σημειώνοντας πως «άλλωστε, η αγάπη είναι αγάπη».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Robert Oliphant, μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού της χώρας του, Justin Trudeau, τόνισε ότι «προχωράμε μπροστά ως κοινωνίες όταν αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των άλλων, κατανοώντας τις διάφορές μας ως δύναμη και όχι ως αδυναμία», ενώ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό χαιρέτισε αυτήν την «ιστορική διοργάνωση» με υψηλό συμβολισμό.
Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, επισήμανε ότι η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τις ανισότητες και για να ανακάμψουμε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, καθώς μπορούν να χτίσουν γέφυρες μέσω οικονομικών ευκαιριών.
Η διευθύνουσα σύμβουλος για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, Sanda Ojiambo, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και δράσεων. «Υπάρχει πολύς δρόμος από τις πολιτικές δεσμεύσεις έως τις συγκεκριμένες δράσεις», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι επομένως η ελληνική πρωτοβουλία προωθεί ακριβώς αυτήν τη σύνδεση.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε ότι η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων ατόμων από διαφορετικό υπόβαθρο οδηγεί μία εταιρεία σε καλύτερες αποφάσεις.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Wunderman Thompson, Ειρήνη Νικολοπούλου, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη αλλαγή, κάτι περισσότερο από μία ανάρτηση στο Instagram».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, τόνισε ότι η ποικιλομορφία πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος ολόκληρης της αξιακής αλυσίδας του τραπεζικού συστήματος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διοργανωτών Pride, Kristine Garina, επισήμανε πως μερικές φορές είναι δύσκολο για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ακόμα και να αναγνωρίσουν τις διακρίσεις που μπορεί να υφίστανται στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς έχουν συνηθίσει στην περιθωριοποίηση.
Τέλος, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Θεσσαλονίκη Pride, Ευάγγελος Χουλιάρας, συμφώνησε με τον κ. Πατέλη ότι υπάρχει έλλειψη δημόσιων προσώπων που να δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του Enterprise Greece και ο σύνδεσμος για να το παρακολουθήσει κανείς ξανά είναι https:// humanrightsinbusiness.gr.