«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar).
«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ», σημείωσε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει πως ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.
Με τον Στρατάρχη Kh. Haftar, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στις διευρυμένες συνομιλίες @GreeceMFA. #Libya pic.twitter.com/tHPUCccL4k
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 17, 2020
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη: «Είπα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.
Οι ενέργειες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής».
Για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, υπογράμμισε: «Όπως ξέρετε, η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι ξεκίνησε από το 2015. Η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου και το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Συνάντηση με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, επικεφαλής Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) @GreeceMFA. #Libya pic.twitter.com/UsqA8JYimK
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 17, 2020
Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. Άρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ’ αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».
«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη»
Ακολούθησε μετά τις 13:00 το μεσημέρι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συναντηθεί, νωρίτερα, με τον στρατάρχη και μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις.
Βερολίνο: Στήριξη της απόφαση της ΕΕ για τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης
Στο μεταξύ, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη -όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»- θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε:
«Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η ΕΛΑΣ έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. Κινητοποιήθηκαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής, της ομάδας ΔΙΑΣ, η Τροχαία και άνδρες της ΟΠΚΕ.
Η Τροχαία έκλεισε συγκεκριμένους δρόμους από όπου πέρασε η αυτοκινητοπομπή του για τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αναχώρηση του Χαφτάρ από το ξενοδοχείο του – Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του newsbeast.gr
Το παρασκήνιο της επίσκεψης
Υπό άκρα μυστικότητα έφθασε στη Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο Σύνταγμα για να υποδεχθεί αλλά και να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.
Κατά τα άλλα, ο στρατάρχης Χαφτάρ έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα σε συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος, βρίσκεται συνεχώς σ’ έναν κλοιό προστασίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά την έλευσή του σε ξενοδοχείο του Συντάγματος, χτες το βράδυ είχε ιδιωτικό δείπνο με το Νίκο Δένδια, τον οποίο θα συναντήσει επίσημα σήμερα το πρωί στις 10:30.
Λίγο αργότερα, στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.
Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό σκάφος νότια του Καστελόριζου
Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει την σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ’ εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποίησε ο Ερντογάν.