«Οι «επάνω» πρέπει να νιώσουν την δύναμη και την πραγματική πίεση και απειλή από τον λαϊκό παράγοντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αναχαιτίσουμε τα χειρότερα, να είμαστε προετοιμασμένοι και όχι ξαφνιασμένοι και πανικοβλημένοι μπροστά σε ακόμα πιο σοβαρά γεγονότα και εξελίξεις». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα από τα Τρίκαλα, σε πολιτική ομιλία και σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Οι καθημερινές εξελίξεις στην περιοχή προμηνύουν μεγάλες περιπέτειες, εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα τη χώρα μας στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, στον «ενεργειακό πόλεμο» των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης. Εμπλέκουν επίσης τη χώρα μας στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου και Παλαιστινιακής Αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η παρέμβαση των ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης μπορεί να αποβεί υπονομευτική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ανέφερε.
Επίσης η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην ελληνική πολιτική σκηνή, έκανε λόγο για «σκυλοκαβγάδες ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, με την συγχορδία και των μικρότερων κομμάτων του συστήματος», όπου ο λαός, όπως εξήγησε, βρίσκεται αντιμέτωπος καθημερινά με όλα αυτά, όπως και στο παρελθόν από τότε που δημιουργήθηκε το ελληνικό αστικό κράτος, για να εξηγήσει:
«Πότε ο ένας σχολιάζει το twitter ή μια δήλωση του άλλου, πότε τσακώνονται για το ποιος ή ποια θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πότε αλληλο-καταγγέλλονται για φιλίες με την μια ή την άλλη επιχειρηματική οικογένεια. Εδώ και λίγες μέρες τσακώνονται αν ήταν πιο επιτυχημένη η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ το 2017 ή η τωρινή του Μητσοτάκη. Για το αν τα επιδόματα για την ακραία φτώχεια που τα παίρνουν από τους φτωχότερους, ήταν μεγαλύτερα ή μικρότερα, ή αν αυτά τα παίρνουν σήμερα περισσότεροι σε σχέση με το χθες».
Το αστικό πολιτικό σύστημα, πρόσθεσε επίσης η κ. Παπαρήγα, δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα, υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων στηρίζοντας ένα κόμμα, χρειάζεται και ένα δεύτερο, και επειδή τώρα τα εκλογικά ποσοστά δεν δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο ένα από τα δύο χρειάζονται και μικρότερα κόμματα, ή τουλάχιστον ένα τρίτο για τσόντα σε αστική κυβέρνηση συνεργασίας».
Αναφερόμενη στον καπιταλισμό είπε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πως παρότι σήμερα έχει επικρατήσει παγκόσμια, δεν είναι αιώνιος και ανίκητος, όσο και αν ζούμε εδώ και χρόνια μια παγκόσμιας σημασίας οπισθοδρόμηση με την ανακοπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, για να διευκρινίσει:
«Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αντεπανάστασης δεν μπορούμε να μην πάρουμε υπόψη ότι η προσωρινή οπισθοχώρηση εμφανίστηκε αρκετές φορές στην διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας, όμως τελικά δεν ανέστειλε και ούτε σταμάτησε την ιστορική κοινωνική εξέλιξη προς τα εμπρός με την πρωτοβουλία και τον αγώνα των λαών». Μιλώντας για τη Νέα Δημοκρατία το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως πλασάρει στο λαό το μύθο ότι θα εξασφαλίσει στο λαό «υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», «αναδιανομή και βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών» μέσω της μείωσης της φορολογίας που αυτή αφορά βεβαίως πριν από όλα το μεγάλο κεφάλαιο, τονίζοντας:
«Πρόκειται για κάλπικες υποσχέσεις και προσδοκίες που στόχο έχουν να πείσουν το λαό ότι για να δει άσπρη μέρα πρέπει να στηρίξει τους στόχους των εκμεταλλευτών του, του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του».
«Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια μέρα στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία με τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και άλλους, με την φτωχή και ξεκληρισμένη αγροτιά, με την συμπόρευση στους αγώνες με το ΚΚΕ. Είναι ο κρίκος για να ξετυλίξουμε και να μη χάσουμε από τα χέρια μας ως λαός ιδιαίτερα ως πρωτοπορία όλη την αλυσίδα που οδηγεί στην εργατική εξουσία, στο σοσιαλισμό. Χωρίς τέτοια προοπτική ως έκβαση του καθημερινού αγώνα, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Αυτό πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει πολιτική πείρα ευρύτερων λαϊκών μαζών. Και το θέλουμε και το μπορούμε», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.