Ένα αναλυτικό πολυσέλιδο αρχείο σε μορφή Pdf με τα 4+1 σημεία που αποτελούν τη βάση συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες έδωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Στέλιος Πέτσας.
Αφού παραθέτει την αρχική πρόταση της κυβέρνησης την οποία έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, τη δύναμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε γραφική παράσταση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, επισημαίνει ότι η βάση συμφωνίας των 4+1 σημείων επί του θέματος, είναι η εξής:
1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτίρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτίρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.
2. Η ψήφος των Ελλήνων εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένων για την κατανομή των 300 εδρών.
3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15 βουλευτές που εκλέγονται απ’ αυτό. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν εφόσον επιθυμούν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδος εκλογέων.
4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
+1. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού.