Την καθημερινότητα στην Αλβανία κατέγραψε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, που παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία ως παρατηρήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «όλα μπροστά μας λειτούργησαν άψογα».

Η κ. Πιπιλή περιγράφει στον προσωπικό της ιστότοπο ως «σοκαριστική» την καθημερινότητα της Αλβανίας. «Θύμιζε μια Ελλάδα που δε ζήσαμε αλλά έχει καταγραφεί. Τη δεκαετία του ’40 και των αρχών του ’50», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Πάρτε ένα δείγμα από δύο εκλογικά κέντρα στα προάστια των Τιράνων, δυστυχώς δεν μπορώ να σας μεταφέρω… λεπτομέρειες και μυρωδιές».

Σχολιάζοντας τη δολοφονία ενός 52χρονου αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης στο εκλογικό τμήμα που είχε τοποθετηθεί ως παρατηρήτρια με ένα Δανό Βουλευτή, η βουλευτής της ΝΔ, αναφέρει: «Ένα τραγικό επεισόδιο συνέβη μόνο και μάλιστα στο εκλογικό τμήμα της πόλης που είχα αρχικά τοποθετηθεί. Για λόγους που εξήγησα στους υπεύθυνους, λες και κάτι με έτρωγε, επέμεινα να μείνω στα Τίρανα. Από τις 5 και μισή το πρωί έως τη μια τα ξημερώματα παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία άνοιγμα – ψηφοφορία – κλείσιμο κάλπης, ευτυχώς με δίδυμο τον Τέρενς Κουίκ.»

Εκφράζει δεν την ανησυχία της για την πιθανότητα να υπάρξει μικρή διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. «Μάχονται ο επί πολλά χρόνια Πρωθυπουργός Μπερίσα του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρώην Δήμαρχος Τιράνων Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος», επισημαίνει. «Ευτυχώς το μαυροκόκκινο Ακροδεξιό Κόμμα έχει χάσει σχεδόν τη δύναμή του, έχει πέσει περίπου στο 1%. Η διεθνής κοινότητα αγωνιά για το αν όποιος χάσει δεχθεί ειρηνικά το αποτέλεσμα των εκλογών, διαφορετικά η Αλβανία θα μπει σε περιπέτειες πολύ χειρότερες από εκείνες του 2009 και θα απολέσει την πορεία της για την ένταξή της στην ΕΕ», αναφέρει η κ. Πιπιλή.