«Η ναυτιλία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αποτελεί τροφοδότη της οικονομίας μας. Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης των τελευταίων τριών ετών, οφείλουμε να στηριχθούμε στους τομείς στους οποίους έχουμε υπεροχή. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές. Η ναυτιλία είναι μοχλός εξόδου από την κρίση», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι «εδώ στο Λονδίνο, σε ένα διεθνές ναυτιλιακό και χρηματοοικονομικό κέντρο, η ελληνική παρουσία είναι διαχρονικά διακριτή και ισχυρή. Απευθυνόμαστε στους Έλληνες εκπροσώπους του ναυτιλιακού κόσμου στην Αγγλία και τους καλούμε να στηρίξουν την ελληνική σημαία και τις ελληνικές επιχειρήσεις συναφών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Οι συνέργειες είναι απολύτως εφικτές και αποτελεσματικές».
Ο κ. Μουσουρούλης θα συναντηθεί, σήμερα, με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Κότζι Σεκιμίζου, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την ναυτιλία διεθνώς, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η πειρατεία, οι εκπομπές αερίων, η μόλυνση του περιβάλλοντος κ.α. Ο Έλληνας υπουργός θα ζητήσει από τον γενικό γραμματέα τη συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων στον οργανισμό, με στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδος στον ΙΜΟ. Το βασικό επιχείρημα την ελληνικής πλευράς είναι ότι αποτελεί την πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο και, ως τέτοια, θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση στον διεθνή αυτό οργανισμό.
Αργότερα, ο κ. Μουσουρούλης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΙΜΟ, προς τιμήν του τέως γενικού γραμματέα του οργανισμού, Ευθύμη Μητρόπουλου. Ο κ. Μητρόπουλος θα βραβευθεί για την πολυετή προσφορά του στη διεθνή ναυτιλία καθώς, εκτός των άλλων, υπήρξε γενικός γραμματέας του ΙΜΟ για οκτώ συνεχόμενα έτη, από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2011. Τιμητική διάκριση θα λάβει ο κ. Μητρόπουλος και από την ελληνική πολιτεία.
Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Μουσουρούλης θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου και αναμένεται να τους προσκαλέσει να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο στους τομείς της ναυτιλίας, αλλά και ευρύτερα. Τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο πλευρές αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο πλαίσιο για το ελληνικό νηολόγιο, προκειμένου η σημαία να γίνει πιο ελκυστική, καθώς επίσης και θέματα ασφάλειας των πλοίων και ναυτικής εκπαίδευσης.
Τέλος, ο κ. Μουσουρούλης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, θα συναντηθεί και με τον βρετανό υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα ναυτιλίας Στίβεν Χάμοντ, για να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.