Σφοδρή ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας.
Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι «αν είχατε ζητήσει τη συνεννόηση των κομμάτων θα είχατε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ», προσθέτοντας ότι «με αυτή την συμφωνία διατηρείται το πνεύμα και ο πυρήνας του δήθεν ‘Μακεδονισμού’».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ούτε την πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. «Συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών a la carte. Άλλοι υποτίθεται ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι την συμφωνία, και άλλοι ότι στηρίζουν τη συμφωνία αλλά όχι την κυβέρνηση», είπε και σημείωσε ότι η τελευταία λειτούργησε αποκλειστικά ως υπηρέτης των ξένων συμφερόντων που ζητούν επιτακτικά λύση τώρα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
«Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο που ανέλαβε δράση παραμερίζοντας το εθνικό συμφέρον. Απέναντί σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που λέει ένα ηχηρό ως εδώ. Φτάνει πια! Go back κ.Τσίπρα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι η συζήτηση γίνεται χωρίς το επίσημο κείμενο του νέου συντάγματος της γειτονικής χώρας – με τις τροπολογίες που προβλέπει η συμφωνία – και πως «οι Σκοπιανοί εκβιάζουν ανοιχτά, δηλώνοντας πως δεν θέτουν σε ισχύ τις συνταγματικές τροποποιήσεις, παρά μόνο αν, και όταν επικυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση δίνει στα Σκόπια ένταξη στο ΝΑΤΟ, έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα, μακεδονικό λαό, δηλαδή μακεδονικό έθνος. Τα δώσατε όλα κ.Τσίπρα», τόνισε.
Ειδικά για το θέμα της γλώσσας, η Φώφη Γεννηματά, με έγγραφα που παρουσίασε, τόνισε ότι «αυτό που παρουσιάζετε σήμερα ως μη πρόβλημα διαψεύδετε μόνοι σας. Επί κυβερνήσεώς σας, το υπουργείο Εξωτερικών, πριν ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση, με οδηγία του στο ΓΕΕΘΑ ζητούσε να μην επικυρωθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟ η καταγραφή της γλώσσας αν δεν απαλειφθεί ο όρος Macedonia». Επιπλέον υπογράμμισε, ότι «μπορεί να πανηγυρίζετε για την παραπομπή που αναφέρει ότι η μακεδονική γλώσσα που εσείς αναγνωρίσατε δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική. Τη στιγμή που, όπως προκύπτει από το έγγραφο, η χώρα είχε ήδη από το 2013 πετύχει να αναφέρεται στην επίσημη πλατφόρμα του ΝΑΤΟ ότι η γλώσσα της FYROM καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Κλιμακώνοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι έφτασε «μέχρι το σημείο να δεχθείτε ως ονομασία ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’, δηλαδή την επιτομή του αλυτρωτισμού, και σας σταματήσαμε εμείς με την άμεση αντίδρασή μας. Πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται ως προοδευτικοί, ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν μαζί σας, αγνοώντας και την ιστορία και τις ολέθριες συνέπειες της. Γιατί άραγε εμφανίστηκαν τόσο πρόθυμοι γι’ αυτό;» αναρωτήθηκε;
Επικαλούμενη ως πρότυπο κατοχύρωσης του εθνικού συμφέροντος τη συμφωνία της Λωζάννης που συνήψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν από 100 χρόνια, υποστήριξε ότι έχουμε μια συμφωνία που δεν στηρίζεται από τον ελληνικό λαό και άρα δεν έχει την αναγκαία νομιμοποίηση. Για να παραφράσω τον Ντε Γκωλ, η συμφωνία σας είναι σαν το τριαντάφυλλο: διαρκεί ώσπου να μαραθεί. Και ήδη μαραίνεται».
Επέκρινε επίσης και τη ΝΔ και τις μεγάλες ευθύνες για τη δημιουργία του προβλήματος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής.
«Αφήστε λοιπόν κύριοι της ΝΔ τις εθνικές κορώνες, αλλάξατε στάση 50 φορές και δώσατε άλλοθι στον κ. Τσίπρα για να αποφύγει τη συνεννόηση», είπε η Φώφη Γεννηματά και υπερασπίστηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που «έδωσε τέλος στην όξυνση, επέτρεψε τον διάλογο, άνοιξε τον δρόμο για την οικονομική και εμπορική συνεργασία».
«Άνοιξε τον δρόμο για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης. Όλα τα όπλα που εξασφάλισε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη χώρα στο ζήτημα αυτό, τα παραδώσατε εσείς κ. Τσίπρα. Ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης – με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου – που ως κυβέρνηση και Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2003, άνοιξαν την διαδικασία προσχώρησης των Δυτικών Βαλκανίων (και της FYROM) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης».
«Δεν θα χαρίσουμε τον γνήσιο πατριωτισμό ξανά στην ακροδεξιά. Μη γίνεστε πέρα από πολιτικός χορηγός της ΝΔ, τώρα χορηγός της Χρυσής Αυγής. Ο πατριωτισμός είναι στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, της προοδευτικής παράταξης. Δεν είμαστε απάτριδες», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Ολοκληρώνοντας τη ομιλία της, η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι μπορεί να τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, όπως είπε, «αλλά πριν από την ιστορία, στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός. Φοβάστε και αποφεύγετε την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές. Εκεί το όχι του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε ΝΑΙ. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».
«Έρχεται η ώρα της κρίσης και κανένας γυρολόγος της πολιτικής, πρόθυμος για εξουσία και καρέκλα, δεν πρόκειται να σας σώσει», κατέληξε.