Ο αρμόδιος Επίτροπος Algirdas Semeta αποδέχθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη (μέλους της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη -ALDE- στον ευρωκοινοβούλιο) για αλλαγή πρακτικής από την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF) ώστε να προχωρεί με δική της πρωτοβουλία, σε έρευνες σε τομείς και υποθέσεις όπου υπάρχουν υποψίες απάτης ή διαφθοράς, αλλά δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Πρόκειται για την αποδοχή μιας πρότασης που ο Έλληνας ευρωβουλευτής τη διατύπωσε προ διετίας και έκτοτε επίμονα πίεσε για την υλοποίησή της.
Σήμερα το σύνολο σχεδόν των ερευνών του OLAF γίνονται κατόπιν καταγγελιών. Όπου δεν υπάρχει κίνητρο καταγγελίας (ή υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα) κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ερευνά.
Αποτέλεσμα οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει στην μάχη κατά της απάτης η ΕΕ, δεν πηγαίνουν εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά εκεί που υπάρχουν οι περισσότερες καταγγελίες.
Αποτέλεσμα είναι ότι σε τομείς που η καταγγελία είναι επικίνδυνη υπόθεση (οργανωμένο έγκλημα) ή όπου γίνονται απάτες στις οποίες εμπλέκεται και η τοπική διοίκηση (ή και το πολιτικό σύστημα), δεν γίνεται η παραμικρή έρευνα.
«Όσο σε ένα τομέα ή περιοχή τηρείται ο “νόμος της σιωπής”, όσο εκείνοι που εμπλέκονται στη διαφθορά και στην απάτη ή στη συγκάλυψή της, πληρώνονται αρκετά, η ΕΕ δεν τους ενοχλεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα της πολιτικής που σήμερα ασκεί η ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης» υπογράμμισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Από την πλευρά του ο Επίτροπός Algirdas Semeta, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι περισσότερες από τις υποθέσεις του OLAF, είναι μετά από καταγγελίες. Συμφωνώ ότι αυτό είναι ένα θέμα.
Πιστεύω ότι με τη μεταρρύθμισή του και το νέο κανονισμό του, θα στρέψουμε τον OLAF περισσότερο σε υποθέσεις που θα προκύπτουν από δική του πρωτοβουλία…καλύτερη ανάλυση, καλύτερη χρήση ευρύτερων στοιχείων και πληροφοριών και διενέργεια ερευνών με δική του πρωτοβουλία, πρέπει να είναι σε προτεραιότητα στις μελλοντικές δραστηριότητες του OLAF».
Ο Επίτροπος ανέφερε τα παραπάνω, απαντώντας σε τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος νωρίτερα, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει αρκετά βήματα στον τομέα αντιμετώπισης της απάτης και της διαφθοράς. Απέχουμε ακόμη πολύ όμως από το να έχουμε πραγματική πρόοδο.
Παράδειγμα, εντατικοποιούμε την προσπάθεια στον τελωνειακό τομέα. Κι όμως εάν ρίξετε μια ματιά στις έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας, στις οποίες οι πολίτες της ΕΕ ερωτώνται εάν έχουν δωροδοκήσει κάποια δημόσια υπηρεσία, θα δείτε ότι εντοπίζονται κατ΄ελάχιστον 600 χιλιάδες νοικοκυριά ετησίως, που δηλώνουν ότι έχουν δωροδοκήσει κάποιον υπάλληλο της τελωνειακής υπηρεσίας της χώρας τους.
Να είναι λάθος οι έρευνες; Να δηλώνει ο κόσμος ότι δωροδόκησε, χωρίς να το έχει πράξει; Να μην έχουμε αντιληφθεί ακόμη τι συμβαίνει γύρω μας; Νομίζω πως μάλλον συμβαίνει το τρίτο. Διότι όταν βλέπω σε κράτη-μέλη όπως η Γαλλία ή μικρότερα όπως η Μάλτα, να μην εντοπίζεται στη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ούτε μια υπόθεση απάτης ή διαφθοράς, καθόλου και σε κανένα τομέα, αρχίζω να αναρωτιέμαι αν άλλαξε η φύση του ανθρώπου, αν για κάποιο περίεργο λόγο άλλαξαν και οι ανθρώπινες συνήθειες σε ορισμένα κράτη-μέλη.
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε ορθώσει ένα τείχος προστασίας για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, ο τοίχος αυτός είναι εντελώς αφρούρητος για να τα προστατέψει. Δεν πιάνουμε κανέναν.
Σε ό,τι αφορά τώρα την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης, τον OLAF… Ο OLAF ερευνά ένα μικρό αριθμό υποθέσεων (178 νέες υποθέσεις το 2011) και στην πραγματικότητα κανένας δεν αναφέρει οτιδήποτε προς την υπηρεσία, για τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ο OLAF επειδή δεν κάνει μέχρι σήμερα έρευνες με δική του πρωτοβουλία, δεν ασχολείται. Επικρατεί ο “νόμος της σιωπής” και έτσι κανένας δεν ενοχλείται. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για την πολιτική μας κατά της απάτης και της διαφθοράς».