«Ηθικός αυτουργός είναι αυτός ο οποίος με πειθώ και φορτικότητα κατέπεισε κάποιον να κάνει παράνομη πράξη. Αυτά ισχύουν στο ποινικό δίκαιο. Προφανώς, εδώ δεν χρησιμοποιείται η λέξη και ο χαρακτηρισμός με την έννοια του ποινικού δικαίου. Χρησιμοποιείται πολιτικά γιατί η τρομοκρατία έχει ένα έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργείται και υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που κάθε φορά η κυβέρνηση -η κάθε κυβέρνηση- στέλνει απέναντι στο φαινόμενο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια με αναφορά στην επίθεση στον ΣΚΑΪ.
«Και εσείς έχετε στείλει μηνύματα. Στείλατε μηνύματα όταν καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ’ που είναι για να κρατούνται οι τρομοκράτες. Στείλατε μήνυμα! Στείλατε μηνύματα χορηγώντας άδειες σε καταδικασμένους τρομοκράτες. Στείλατε μήνυμα! Στείλατε μήνυμα όταν έχετε υποβαθμίσει τα ζητήματα ασφαλείας και τις πολιτικές ασφάλειας. Στείλατε μήνυμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά ανοίγει εδώ μία περαιτέρω συζήτηση, ενδιαφέρουσα. Ένας τρομοκράτης πώς γίνεται; Ξυπνάει μία ωραία μέρα ένας άνθρωπος από εκεί που ήταν κανονικός, πήγαινε στη δουλειά, αποφασίζει να φτιάξει εκρηκτικά και πηγαίνει να βάλει βόμβες; Έτσι γίνεται ένας τρομοκράτης; Δεν έχει μία διαδρομή;», είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Βορίδης, συνέχισε λέγοντας πως ο βίαιος εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν στην τρομοκρατία έχουν ένα υπέδαφος στο οποίο καλλιεργούνται, «ο λόγος μίσους και η στοχοποίηση αποτελούν βασικούς λόγους ανάπτυξης του εξτρεμισμού που οδηγεί στην τρομοκρατία». Κατέληξε δε λέγοντας: «Να σκεφτείτε, λοιπόν, τις ευθύνες σας, εν προκειμένω και τις πολιτικές ευθύνες που έχετε, για τη στοχοποίηση, για τους λόγους μίσους, για τους “γερμανοτσολιάδες”, για το “ή εμείς ή αυτοί” και όλο αυτό το περιβάλλον στο οποίο έχετε δημιουργήσει, πάνω στο οποίο προφανώς εκτρέφεται και καλλιεργείται μια ορισμένη εξτρεμιστική συμπεριφορά, που σε ορισμένες στιγμές μπορεί να οδηγήσει και στην τρομοκρατία. Αυτή είναι, λοιπόν, η ευθύνη σας και σας εξήγησα την έννοια της ηθικής αυτουργίας. Γιατί παραπονιέστε γι’ αυτό».
«Μου αρέσει, συνάδελφοι, που κάθε φορά, όταν ανακύψουν τα ζητήματα αυτά, θέλετε να συζητήσουμε για το τσεκούρι. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να συζητήσουμε πολύ ευχαρίστως, αλλά θα συζητήσουμε πάλι για όλο το πλαίσιο της βίας της άκρας Αριστεράς, της τρομοκρατίας της άκρας Αριστεράς, της βίας στα πανεπιστήμια, της ανομίας των επιθέσεων που έχει δεχθεί ο καθένας από εμάς από αυτούς τους τραμπούκους».