Αν αναρωτιέστε για το πόσο καλά γερνάτε, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται κυριολεκτικά στα δάχτυλά σας. Σύμφωνα με τον Dr. David Sinclair, καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα νύχια προδίδουν τη βιολογική ηλικία μας, δηλαδή το επίπεδο της υγείας μας σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία μας.
Ο Dr. Sinclair υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών μπορεί να λειτουργήσει ως ένας καλός δείκτης για το πώς γερνάμε (ή δεν γερνάμε), γι’ αυτό και, όπως λέει, κάθε φορά που κόβει τα νύχια του αναρωτιέται πόσος χρόνος έχει περάσει από την προηγούμενη φορά.
Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο καθηγητής παρέθεσε μία έρευνα του 1979, η οποία διαπίστωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών μειώνεται περίπου κατά 0,5% κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Αυτό σημαίνει ότι αν χρειάζεται να κόβετε τα νύχια σας πιο συχνά από τους συνομήλικούς σας, μπορεί να είναι ένα θετικό σημάδι ότι γερνάτε πιο αργά σε βιολογικό επίπεδο.
Και παρόλο που είναι φυσιολογικό τα νύχια να μεγαλώνουν πιο αργά, να γίνονται πιο εύθραυστα ή να αποκτούν διαφορετική απόχρωση με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ειδικότερα:
- Λευκά ή ωχρά νύχια: Μπορεί να υποδεικνύουν αναιμία, ηπατική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή χαμηλή λήψη θερμίδων.
- Κίτρινα νύχια: Συχνά σχετίζονται με μυκητιασικές λοιμώξεις, διαβήτη ή προβλήματα του θυρεοειδούς.
- Κάθετες ραβδώσεις: Μπορεί να είναι φυσιολογικό σημάδι γήρανσης, αλλά και ένδειξη έλλειψης θρεπτικών συστατικών ή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Καμπυλωτά νύχια: Συνδέονται με παθήσεις των πνευμόνων, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις ή ηπατικά προβλήματα.
Η ποιότητα και η αντοχή των νυχιών δεν εξαρτάται μόνο από τη γήρανση, αλλά και από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες. Η Dr. Mary Stevenson, δερματοχειρουργός στο NYU Langone, επισημαίνει στη New York Post ότι η έλλειψη πρωτεΐνης, βιταμίνης Β και σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια.
Επιπλέον, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση απορρυπαντικών και οι τραυματισμοί της κοίτης των νυχιών -το επιδερμικό στρώμα πάνω στο οποίο στηρίζεται το νύχι- μπορεί να τα αποδυναμώσουν.
Επίσης, η Dr. Stevenson εφιστά την προσοχή και στην απομάκρυνση των επωνυχίων κατά τη διάρκεια του μανικιούρ, καθώς αυτά λειτουργούν ως φυσικό φράγμα κατά των βακτηρίων και των μυκήτων. Για πιο δυνατά νύχια, συνιστάται η πρόσληψη βιοτίνης και σιδήρου, αλλά τα αποτελέσματα από τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να φανούν μετά από μήνες.
Παρατηρώντας λοιπόν τις αλλαγές στον ρυθμό ανάπτυξης και την ποιότητα των νυχιών μας, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της βιολογικής μας ηλικίας και να προσαρμόσουμε ανάλογα τον τρόπο ζωής μας για μια καλύτερη υγεία και μακροζωία. Γι’ αυτό φροντίστε να μην αγνοείτε τις άκρες των δαχτύλων σας.