Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της «παράδοσης» της Ουκρανίας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «θέλει να κάνει μια συμφωνία» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ευρωπαίους ειρηνευτές.

Το διατλαντικό ρήγμα για τον πόλεμο ήταν εμφανές τη Δευτέρα, καθώς ο Τραμπ και ο Μακρόν -ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο από τότε που ο Τραμπ ανέκτησε την εξουσία- διαφώνησαν σχετικά με τη βοήθεια και τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Η συνάντηση ήταν εγκάρδια, ενίοτε ακόμα και θερμή, αλλά ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ είχαν ήδη ψηφίσει κατά ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που συντάχθηκε από την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Ο Τραμπ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «δικτάτορα» και κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι ο Πούτιν θα δεχόταν ευρωπαίους ειρηνευτές στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό της τριετούς σύγκρουσης.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία αντίρρηση σε μια τέτοια κίνηση, προσθέτοντας ότι είχε θέσει την ιδέα στον Πούτιν. «Ναι, θα το δεχτεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Του έχω κάνει αυτή την ερώτηση».

«Κοιτάξτε, αν κάνουμε αυτή τη συμφωνία, δεν θέλει περισσότερο πόλεμο. Δεν τον πειράζει. Αλλά τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό».

«Ο Πούτιν θέλει να κάνει μια συμφωνία»

Αργότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ανατολική αίθουσα, ο Τραμπ εξήρε τις θετικές συνομιλίες της ομάδας του με τη Ρωσία. «Πριν έρθω εδώ, δεν υπήρχε καμία απολύτως επικοινωνία με τη Ρωσία και η Ρωσία δεν απαντούσε στις κλήσεις. Δεν μιλούσαν με κανέναν και ο κόσμος το αποδέχθηκε αυτό.

Αλλά όταν ήρθα εδώ, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκανα ήταν με τον πρόεδρο Πούτιν και μας αντιμετώπισαν με μεγάλο σεβασμό και θέλουν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο, οπότε αυτό είναι μεγάλο πράγμα».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά θέλει να κάνει μια συμφωνία».

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι έχει κάνει μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα από ό,τι είχε σημειωθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια. «Πιστεύω ότι ο Εμανουέλ συμφωνεί μαζί μου σε πολλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα», είπε. «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας».

Ο Μακρόν από την πλευρά του αναγνώρισε ότι μαζί με τον Τραμπ έκαναν «πολύ ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός» στη συζήτησή τους. Αλλά χαρακτήρισε με έμφαση τη Ρωσία ως «επιτιθέμενο» στην Ουκρανία και ήταν αισθητά πιο προσεκτικός.

Ντόναλντ Τραμπ - Εμανουέλ Μακρόν

«Αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις. Αυτή η ειρήνη πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική κυριαρχία και να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε για την ειρήνη. Αλλά το δυνατό μου σημείο ήταν να πω “ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε πρώτα κάτι που μπορεί να αξιολογηθεί, να ελεγχθεί και να επαληθευτεί”. Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια συμφωνία που να είναι αδύναμη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Η σύγκρουση για τη χρηματοδότηση του πολέμου

Macron corrects Donald Trump on Ukraine financial support during White House meeting

Macron corrects Donald Trump on Ukraine financial support during White House meeting#Macron #Trump #Ukraine #WhiteHouse #USForeignPolicy #EuropeanAid #RussianAssets

Posted by Asian News International (ANI) on Monday, February 24, 2025

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν ευθέως, όταν ο Τραμπ έκανε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη χρηματοδότηση του πολέμου, όπως σημειώνει ο Guardian. Είπε χαρακτηριστικά: «Για να καταλάβετε, η Ευρώπη δανείζει τα χρήματα στην Ουκρανία. Παίρνουν πίσω τα χρήματά τους».

Ο Μακρόν έσκυψε για να αγγίξει το χέρι του Τραμπ και παρενέβη: «Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, εμείς πληρώσαμε. Πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας. Ήταν όπως και με τις ΗΠΑ: δάνεια, εγγυήσεις, επιχορηγήσεις».

Ο Τραμπ απάντησε: «Αν το πιστεύετε αυτό, δεν έχω πρόβλημα. Αυτοί παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ εμείς όχι. Αλλά τώρα τα παίρνουμε».

Τα ορυκτά

Ο Τραμπ και η ομάδα του διαπραγματεύονται με την Ουκρανία μια συμφωνία κατανομής εσόδων από ορυκτά, για να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στείλει στο Κίεβο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Ο Τραμπ περιέγραψε τη συμφωνία για τα ορυκτά ως «πολύ κοντά» και δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί σύντομα με τον Ζελένσκι για να σφραγίσει τη συμφωνία. «Μπορεί να έρθει αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία, κάτι που θα ήταν ωραίο», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα συναντήσει και τον Πούτιν κάποια στιγμή.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τα αιτήματα των ΗΠΑ για 500 δισ. δολάρια σε ορυκτό πλούτο από την Ουκρανία για να ξεπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθεια εν καιρώ πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει ούτε κατά διάνοια αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν προσέφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Σε ερώτηση αν η Ουκρανία θα έπρεπε να είναι πρόθυμη να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ο Τραμπ είπε: «Θα δούμε» και σημείωσε ότι οι συνομιλίες μόλις άρχισαν.

Σε συνέντευξή του στο Fox News μετά την επίσκεψή του στον Τραμπ, ο Μακρόν δήλωσε ότι μια εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας «θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες». Εξήρε επίσης την ηγεσία του Ζελένσκι και δήλωσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τον Τραμπ να συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο.