Αιχμές και υπονοούμενα ότι κάποιοι θέλουν να καθοδηγήσουν το πολιτικό σκηνικό ή μάλλον να το διαμορφώσουν εκ των άνω διατυπώνει η ΝΔ σε ειδικό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, στο οποίο γίνεται λόγος για «υποθετικού τύπου ερωτήσεις – κατασκευές μίας άλλης πραγματικότητας που δεν υπάρχει».
Η συγκεκριμένη αναφορά αφορά το ερώτημα μέτρησης για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 75% απαντά «με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών», ενώ μόλις το 14,7% απαντά «με τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων κομμάτων».
«Ποιον αφορά, που είναι αυτά τα νέα σχήματα; Ή μήπως παραγνωρίζεται ότι ήδη υπάρχουν αρκετά νέα και “προωθούμενα” σχήματα, τα οποία απλά και μόνο διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση; Στη δημοκρατία οι πολίτες επιλέγουν πάντα ανάμεσα σε δεδομένες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό και σωστά ο νόμος περί δημοσκοπήσεων σε κάθε περίπτωση απαγορεύει ρητά τα λεγόμενα “υποθετικά ερωτήματα» τονίζεται στο «Πολιτικό Παρατηρητήριο» που έδωσε στη δημοσιότητα η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού.