Στη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ φιλοξενείται συνέντευξη του Νίκου Φωτόπουλου, μια μέρα μετά το μήνυμα που έστειλε σε βουλευτές να μη συναινέσουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Σε αυτήν επανέλαβε πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν θα διστάσουν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είπε συγκεκριμένα:
«Η εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ και η εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η ενέργεια, δεν είναι συντεχνιακό θέμα. Αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα για να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες. Δεν θα τολμούσαμε να κατεβάσουμε τους διακόπτες, αν επρόκειτο για τους μισθούς μας. Προκαλώ να μας πει η τρόικα και η κυβέρνηση, αν η απελευθέρωση θα φέρει φθηνότερο ρεύμα ή θα ακριβύνει τα τιμολόγια. Μας λένε ότι είμαστε ανεύθυνοι και θα προκαλέσουμε ταλαιπωρία. Αν είναι έτσι, προτιμώ να με πουν ανεύθυνο παρά προδότη. Ότι πρόδωσα τα συμφέροντα των καταναλωτών, στους οποίους ανήκει η ΔΕΗ».

«Αναγνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το θέμα είναι να γίνει όχι γιατί είναι αυτοσκοπός, αλλά με τρόπο, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Το πνεύμα της οδηγίας είναι ότι η απελευθέρωση είναι το μέσο για να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και τιμές οι καταναλωτές. Εμείς δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση ούτε εκποίηση μονάδων, ούτε και παραχώρηση ενέργειας σε αεριτζήδες. Δεν χρειαζόμαστε μεταπράτες. Επενδυτές χρειαζόμαστε, να ρίξουν λεφτά σε νέες μονάδες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να βγούμε από την κρίση» συμπλήρωσε.

«Έχουμε έτοιμο σχέδιο δράσης. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να θέσουμε δέκα μονάδες εκτός λειτουργίας και δεν θα σταματήσουμε -το επαναλαμβάνω- μέχρι να μπει και ο τελευταίος στη φυλακή. Θα αντιδράσουμε και νομικά σε ενδεχόμενη πώληση μονάδων γιατί η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει με βάση αναλογιστική μελέτη ότι η ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία μας στην περιουσία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,8 δισ. ευρώ» κατέληξε.