Για νέο «κεφάλαιο» που ανοίγει στην Ελλάδα, με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάνουν λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ χαιρετίζουν με ιδιαίτερη θέρμη την είδηση, όπως σημειώνουν.

Στην επίσημη κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι δύο άνδρες, πριν από λίγο, αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνουν τις υποχρεώσεις σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και τους όρους, που απορρέουν από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Επίσης, σημειώνουν πως ανυπομονούν να έχουν συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των κ.κ Ρομπέι και Μπαρόζο έχει ως εξής:

«Η συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, για την Ελλάδα. Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη, για μια ευρεία συναίνεση, σχετικά με τα μέτρα, που θα βγάλουν την Ελλάδα από την βαθιά οικονομική κρίση. Επομένως, χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη θέρμη αυτή την είδηση.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, οι υποχρεώσεις της είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και πιεστικές. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα να στείλει ένα διακομματικό μήνυμα, που θα επιβεβαιώνει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι παραμένει δεσμευμένη σε όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου το χρέος της να ακολουθήσει ένα σταθερό μονοπάτι.

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνοδευθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που είναι τόσο απαραίτητες για τους πολίτες της.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να βοηθήσει την ίδια.

Έχουμε ήδη στείλει αυτά τα μηνύματα στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Ανυπομονούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ορίστηκε μετά τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, Λουκά Παπαδήμο, ώστε να συζητήσουμε τα πιεστικά θέματα της κοινής μας ατζέντας».