Ένα έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στον άξονα Βερολίνου – ΔΝΤ προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με την Ελλάδα και την αξιολόγηση.
Χθες κυκλοφόρησαν φήμες – οι οποίες δεν διαψεύστηκαν – ότι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε μυστική συνάντηση με τον Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα. Στη συνάντηση – μυστήριο, η οποία φαίνεται ότι ήταν ένα δείπνο μεταξύ των δύο ανδρών, υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν προσκεκλημένος και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου διέψευσαν τα σενάρια ότι αρνήθηκε πρόσκληση να παραβρεθεί σε συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε κατόπιν σε διάψευση των ανωτέρω πληροφοριών σημειώνοντας τα εξής:
«Δεν υπάρχει σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ούτε είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η συνάντηση του κ. Τόμσεν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έγινε όπως όλα δείχνουν στο Βερολίνου προκειμένου ο κ. Σόιμπλε να δει τις διαθέσεις του Ταμείου για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκθεση της 6ης Φεβρουαρίου.
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος συνεχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς τις τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση.
Στο μεταξύ, επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας, εμφανίζεται σε επιστολή του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.
Ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο Εξωτερικών, εκφράζει την «έντονη ανησυχία του» για την πορεία των συνομιλιών για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και τονίζει ότι το Βερολίνο πρέπει να διαδραματίσει πιο «πιο εποικοδομητικό ρόλο».
Ο κ. Γκάμπριελ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν αποκλίνουσες θέσεις, κάτι που κάνει την επίτευξη συμφωνίας «αδύνατη αυτή τη στιγμή».
Στην επιστολή του προς την κ. Μέρκελ, ο κ. Γκάμπριελ προτείνει να ζητηθεί από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt.
Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε στον κ. Γκάμπριελ στα μέσα Ιανουαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερες εκκλήσεις για παραγραφή του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο.